Trabzon Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi’nin öğrencileri tarafından kurulan ZODİAC FRC Takımı çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. ZODİAC Takım Kaptanı Zeynep Bıçakçıoğlu çalışmalarını şu şekilde anlattı: “ZODİAC FRC Takımı, Trabzon Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi’nin öğrencileri tarafından 2018 yılında kuruldu. İlk senesinde FIRST Vakfı’nın bir yarışması olan FIRST Lego League (FLL) yarışmasına katılmış ve ilk senesi olmasına rağmen ödül alarak ayrılmışdı. Şimdi ise hedeflerini büyütüp okullarındaki VEX takımının öğrencileriyle birleşip FRC yarışmasına şehirlerinden katılan ilk takım olmaya ve yine bir galibiyetle geri gelmeyi hedefledi.”

YARATICI LİDERLER
“Stratejı ve Yenilikçilik Ödülü sahibiyiz. Hedeflerimiz, şehrimizi ve okulumuzu turnuvalarda en iyi şekilde temsil etmek, takımımızın üyelerine mühendislik ve yazılım alanında gelişmelerine yardımcı olarak onların bu konularda tecrübe edinmesini sağlamak, küçük sınıflarımıza örnek olarak onları da bu konuda bilgilendirmek. FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) 1989 yılında mucit Dean Kamen tarafından gençlerin bilim ve teknoloji alanındaki ilgisini artırmak için kuruldu. Manchester, NH merkezli olan kar amacı gütmeyen vakıf, gençlere bilimi, teknolojiyi, matematiği ve mühendisliği içinde barındıran programlar sunarak onları bu alanlarda geleceğin kendine güvenen ve yaratıcı liderleri olarak yetiştirmeyi amaçlıyor.”

ULUSLARARASI YARIŞMA
“FRC, (FIRST Robotics Competition) “Zeka İçin Spor” sloganıyla ortaya çıkan, her sene 15-18 yaş grubu için düzenlenen uluslararası bir robot yarışmasıdır. FRC gençlere içinde bilimi, teknolojiyi, matematiği ve mühendisliği barındıran programlar sunarak, onları bu alanlarda geleceğin kendine güvenen ve yaratıcı/çözüm üretici liderleri olarak yetiştirmeyi amaçlamaktadır. FRC öğrencilere, gerçek mühendislik deneyimini yaşatmayı hedeflerken; öğretmenler, aileler, mühendisler ile birlikte ortak çalışma platformu sağlar. İlk FRC 1992’de New Hempshire’de bir spor salonunda 28 takımın katılımı ile gerçekleşmişti. 2014’te ise FRC 17 ülkeden 2,700 takımın 54 Regional, 40 Bölge Yarışması ve bir şampiyonada yarıştığı bir organizasyon haline geldi.”

FİNANSAL AÇIDAN ZOR
"Bir lise takımı olarak FRC yarışma ücreti finansal açıdan bizi zorlamaktadır. Karşılamamız gereken ilk masraf yarışma katılım ücretidir. Daha sonrasında ise yarışmaya katılımı gerçekleştirecek robot için parça alım/üretimi (bu parçalar gerçek makine mühendisleri tarafından da kullanılan parçalardır) için de ekstra bir masrafımız bulunmaktadır. Bunun yanında konaklama ve ulaşım masraflarımız da vardır. Okulumuzun adından sanılanın aksine takımımızın %100’ü burslu öğrencilerden oluşmaktadır. Biz de bu engeli aşmamıza yardımcı olacak ve teknoloji ve mühendislik alanında uğraşan bu parlak gençlerimizi destekleyecek sponsorlar aramaktayız. Mail adresimiz [email protected], ınstagram hesabımız bkzodiac.”

Editör: Haber Merkezi