Nasıl biri miyiz?

Özel olduğumuzu ve bu nedenle çeşitli ayrıcalıklara sahip olmamız gerektiğini düşünmeye yatkın biriyiz. İşte bu düşünceden beslenen ego, burnundan kıl aldırmayan bir dünya yaratır. Ya sonra; sonrası, “ Ego savaşlarında isanlığını kaybetmiş insanlık.”

Çatışma veya savaş; egoların birlikte ördüğü ortak hikayenin adıdır aslında. Çünkü artık biz; aklımız ve değerlerimizin yönetiminden çıkmış, kontrol edilemeyen bir büyünün çekim alanına tutsak olmuşuzdur.

Ego, ölümcül bir hastalık olarak öldürtür, ardından tatmin olma hormonunu devreye sokar ve doğru yaptığını düşündürür.

Alçak dağlar da egonun ürünüdür, dağı aşan yollar da.

Dostu düşman, düşmanı dost belletebilen de odur.

Haksızken haklı, yanlışken doğru olduğunu düşündürten de odur.

Kimse farkında değil ama içimizdeki canavarı besleyen yine odur.

***

Daha çok küçük yaşlarda;  çocuklar, bu hastalıklı anlayışla tanışırlar . Hiç olmadık yaşta her isteği yerine getirilen, yanlışı eksiği anlatılmayan, düşmesine, kalkmasına, ağlamasına fırsat tanınmayan çocuk, ailesinin sergilediği bu tutumların ardından egosunu yüklenmiş olur. Ergen olunduğunda; ego önce evi daracık bulacak ve  derken sokaklara sığamaz olacak. İlerleyen yaşlar ise, hastalığın tedavi edilemesini zorlaştıran süreci başlatacak.

***

Şu işe bakın ki bütün dinler ve felsefi görüşler alçak gönüllülüğü, mütevaziliği önerip, ben merkezli dünyayı reddederler. İnsanı, insanlık merkezli dünyaya davet ederler.

***

Egoyla savaş kutsal bir mücadeledir, egosunu yenen her birey, tevazu alemine olumlu katkılar yapmış, dağların zirvelerinden düz ovaya inerek insanlık kervanına katılmış olur. Savaşlar tarihi bu değişim hamlesini yazmayacaktır şüphesiz, ama insanlık tarihine bir not düşülmüş olacaktır ve bilen bilecektir.

***

Peki bu hastalıktan kurtulmak mümkün mü? Zor, çünkü yılların  anlayışını yıkmak kolay olmayacaktır denemek lazım. İşe, herkes gibi bir insan olduğunu hatırlayarak başlamak gerekir, evet sadece bir insan. Sonra bağlı olunan inancın konuyla ilgili öğretisini özümseyerek öğrenmek girişimi yapılabilir.

Bilim tarihi, sanat tarihi hikayeler ve insanlık dersi dolu masallar okunabilir.İletişim araçlarının ve sosyal medya tutsaklığından kurtulmak ta bu hamleye katkı yapabilir.

Yıllarca egoyu tatmin etmek için harcanan enerji, şimdi egoyu yenmek için devreye sokulmalı. İnsanlık bizi bekliyor...