Konuyla ilgili bilgi veren Trabzon İnşaatçılar Odası Başkanı ve Trabzon Faal Emlakçılar Derneği Başkanı Ayhan Taflan, meslek odası kaydı olmayan emlakçılara denetimlerin yapılacağını, oda kaydı olmayan ve hiçbir mükellefiyeti bulunmayan işyerleri hakkında ilgili kurumlarca yasal takibin başlatıldığını söyledi.

Denetimler sadece Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği tarafından değil Maliye ve Belediye tarafından da yapılacağına dikkat çeken Taflan “Mükellefiyeti olmayan bir çok kayıt dışı emlakçı kayıt altına alınması gerekmektedir. Meslek ahlakına uymayarak vatandaşı ve devleti zarar uğratan kayıt dışı çalışan emek hırsızı ‘emlakçı’ bile diyemediğim simsarlardan şikayetçiyiz. Bunlar yüzünden bir kaç kişinin yaptığı yanlış bütün sektöre mal ediliyor. Vergi kaydı, meslek odası kaydı, iş yeri açma ruhsatı olmayan yetkisiz kişiler haksız kazanç sağlamakta, mükellef olan işyeri kirası ödeyen, sigorta ödeyen, eleman çalıştıran mükellef esnafın haklarını gasp etmektedirler” dedi.

“KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE AÇISINDAN DA ÖNEMLİ”

Bilgisiz ve eğitimsiz emek hırsızlarının müşteriye verdiği zararların yanında, ülke ekonomisine de büyük zarar verdiğine dikkat çeken Taflan “Bu doğrultuda mükellef olan esnafın haklarını koruyup kollamak bizlerin görevi olduğu gibi ilgili kurumlarında bir nevi görevidir. Oda olarak kayıt dışılığa kayıtsız kalamayacağımız gibi bütün ilgili kurumların üzerine düşen görevleri yerine getirmelerini istiyoruz.” diye konuştu.

“Gayrimenkul alacak olan kişilerin emlak ofislerinin mükellef olmalarına dikkat etmeleri gerekmektedir” diyen Taflan “Hatta işyerlerinin camlarında odamızın mükellef olduğunu gösterir logoları vardır, buna istinaden logosu olmayan işyerlerinden, ayakçı diye tabir ettiğimiz kapkaççılardan kesinlikle alışveriş yapmamalı ve uzak durmalıdırlar. Zar zor şartlarda, emeğinden, zamanından, yemesinden içmesinden kısıp para biriktirip, gerekirse bankaya borçlanıp kredi çekip konut satın almak isteyen vatandaşı kimselerin mağdur etmeye hakkı yoktur” ifadelerini kullandı.

“ARAP TURİZMİ KONUT VE KİRA FİYATLARINI ARTTIRDI”

Trabzon'da yaşayan vatandaşların Arap turizminin etkisinde kaldığını, uygun fiyatta kiralık ve satılık ev bulamadıklarını belirten Taflan bu durumda vatandaşın olumsuz etkilendiğini söyledi. Taflan “Üzüldüğümüz bir nokta; Trabzon'da bir vatandaşımız kiralık veya satılık ev aradığında yüksek fiyatlarla karşılaşıyor. Tabi ki bu durumdan buradaki insanlarımız olumsuz etkileniyor. Kayıt dışı çalışanlar tüketiciye maddi ve manevi zarar verebiliyorlar. Bilhassa emlak sektörünün yabancı yatırımcıların bölgemize yatırım yapmalarından dolayı, gayrimenkul almak isteyen kişilerin alışveriş yapacak oldukları kişilere çok dikkat etmeleri, sorunlarla karşılaşmamaları için her şeyden öte dolandırılmamaları için kesinlikle mükellef olan esnafları tercih etmeleri gerekmektedir” diye konuştu.

“ARAP YATIRIMCIYA AYRI YERLİ YATIRIMCIYA AYRI TARİFE”

Arap yatırımcıların bölgeye olan ilgisine de dikkat çeken Taflan “Şu anki sürece baktığımızda Arap yatırımcıların bölgemize büyük ilgisi bulunmaktadır. Fakat sektörel anlamda baktığımızda Arap yatırımcılara gayrimenkulü pazarlayanlar bazı muhtarlar, kapıcılar, üniversitede okuyan Arap kökenli öğrenciler, imamlar, Arapça’yı az çok bilen herkes bu işe soyunmuş durumdadır. Hiç bir yetkisi, teknik bilgisi olmayan bazı kişiler yabancı ve yerli yatırımcılara bu anlamda zarar verebiliyorlar. Yabancı yatırımcılara ayrı yerli müşteriye ayrı fiyat politikası etik olmadığı gibi, ilerleyen zamanlarda sektöre büyük darbe vurabilir. Hatta yabancı müşteriye uygulanan fahiş fiyat daire almak isteyen bölge insanına da yansımaktadır. Arap yatırımcılara verilen yüksek fiyat bölge insanına yansıdığı gibi konut alımlarını zorlaştırıyor” şeklinde konuştu.
Editör: Haber Merkezi