Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce yürütülen "Çoruh Havzası Projeleri" kapsamında barajlar şehri haline gelen Artvin'de, Muratlı, Borçka ve Deriner, Artvin barajlarında, hizmete alındıkları tarihten itibaren toplam 25,6 milyar kilovatsaat enerji üretildi. Çoruh'un gerdanlıkları olarak adlandırılan bu baraj ve HES'lerin ülke ekonomisine katkısı ise 6 milyar 19 milyon liraya ulaştı. Artvin DSİ 26. Bölge Müdürü Celal Tokalak, yaptığı açıklamada, Türkiye ve dünyanın en hızlı akan nehirleri arasında olan Çoruh Nehri üzerinden yapılan ve yapımı devam eden baraj ve HES projeleri ile kentin barajlar şehri haline geldiğini söyledi.

CİDDİ KATKILAR SUNDU
Barajların ülkenin enerjide dışa bağımlılığını azaltılması noktasında çok büyük stratejik önem arz ettiğini kaydeden Tokalak, bu barajlarda üretilen enerjinin ülke ekonomisine ciddi katkılar sağladığını söyledi. Kendi sınıfında temelden 249 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, Avrupa'nın 4'üncü ve dünyanın 6'ncı en yüksek barajı olma özelliğini sahip Deriner Barajı'nın sahip olduğu teknik özellikleriyle mühendislik harikası olarak bir çok ödüle laik görüldüğünü kaydeden Tokalak, “1 milyar 969 milyon metreküp su biriktirme hacmine sahip Deriner Barajı'nın yıllık 2 milyar 118 milyon kilovatsaat enerji üretim kapasitesi mevcut. Bu barajımızda 2018 yılında, 2 milyar 3 milyon kilovatsaat enerji üretilerek bugüne kadarki yıllık en yüksek enerji üretimi sağlamıştır” dedi.

MURATLI’DA YÜZLER GÜLDÜ
Tokalak, “Artvin Muratlı Barajı'nda üretilen enerji ile 155 bin kişinin yıllık enerji ihtiyacını karşılanıyor. Bu barajımızın, 2018 yılında kendi rekoru kırılarak yaklaşık 463 milyon kilovatsaat enerji üretimi yapılmıştır. Planlamada ön görülen rakam ise 444 milyon kilovatsaatti. Bunun mali karşılığı ise 105 milyon lira. Üretime başlandığı tarihten 1 Ocak 2019 tarihine kadar toplam 5,4 milyar kilovatsaat enerji üretilerek karşılığında 1 milyar 241 milyon lira gelir elde edildi” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi