Türkiye ekonomisinin bel kemiğini oluşturan, tarım denilince akla ilk gelen tarım ürünleri arasında yer alan fındık, 3 zararlıyla mücadele ediyor. Türkiye’nin, dünya fındık üretimindeki payı gerilerken, önceden üretilen yıllık yaklaşık 800 bin ton rekoltede yaklaşık yüzde 40’lık bir düşüş yaşanıyor. Yeşil kokarca, fındık kurdu ve küllemeden dolayı tehlike altında olan fındık bahçelerinde yaşanan düşüş nedeniyle, yıllık 1 milyar dolar kayıp yaşanabiliyor.

REKOLTE YARI YARIYA DÜŞTÜ
Rekoltenin, önceki yıllara göre neredeyse yarı yarıya düştüğünü dile getiren Şensoy, şöyle konuştu: "Biz istiyoruz ki üreticilerimiz çok hassas davransınlar. Zamanı geldiğinde hastalık ve zararlılar ile mücadele etsinler. Şuan bahsettiğimiz hastalılardan dolayı ürün kaybı yaklaşık yüzde 40 civarındadır.

Önceden 700- 800 bin ton ülke genelinde fındık rekoltesinde görürken, şuan rekolteler 400-500 bin ton aralığına düşmüştür. Bununda yaklaşık olarak fındığın kilogram değeri ile hesapladığımızda yaklaşık 1 milyar dolara tekabül etmektedir.”

Editör: Haber Merkezi