Fındığın en çok üretildiği marka şehirlerden biri olan Trabzon’daki fındık üreticisi, Giresun ve Ordu’da olduğu gibi dar boğazda..
Çıkması beklenen fındık fiyatının 8.75 TL’ye kadar gerilemesi ve fiyat artışının olmayacağı söylentileri vatandaşı sıkıntıya soktu.
Kimi çocuğunu evlendirmek için kenarda bekletti, kimisi yatırım için odasını boşaltıp fındığını evine aldı. Ancak fındığını bekleten vatandaşların belini fiyatlar büktü.
Hükümetin de hala fındıkla ilgili bir somut adım atmaması üreticiyi zora soktu.
Trabzonlu üreticiler, hükümetin acilen fındık fiyatına el atmasını istiyor. Aksi takdirde eylem yapıp fındığını bir köşede çürütmeye hazır vatandaşlar var. İşte Trabzonlu fındık üreticilerinin net ve bir o kadar da içten açıklamaları..


  • BAHÇELERi ORMANA TERK Mi EDELiM?
Ayhan Aksoy: Bence ülkemizde tarım sektörü desteklenmeli. Üretici malını ucuza satıyor, tüketici fındığı pahalı yiyor. Üretici emeğinin karşılığını alamıyor. Fındık üreticisi desteklenmelidir. Bu olmazsa illa bahçelerimizi ormana terk mi edelim? Fındık fiyatı 13 TL’nin üzerinde olmalı, fiyatlandırmada fabrikaların tercihine göre davranılmamalı. Böyle olunca vatandaş mağdur oluyor. Orta yol bulunmalıdır. Bu konuda hükümete büyük görev düştüğünü düşünüyorum. Bölgemizdeki üretici mağdur edilmesin.
  • ZİRAAT ODALARINABÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR
Salim Coşkun: İyi bir fındık tüketicisi olarak diyorum ki fabrikaların inisiyatifinde, fındığın nabzıyla oynanmamalı. Bu gerçekten ülkemizde büyük sorun. Bu sorunun çözümü de ziraat odalarındadır. Bana göre ‘odalar’ üretici ile tüketici arasında her şeyden önce ucuz üretim, ucuz tüketim modelini hayata geçirecek en önemli kuruluştur. Bu dediğimi tüm oda yöneticileri hayata geçirirse piyasada var olan fındık üreticisi ve tüketici arasındaki sorunlar tarihe karışacaktır.
  • EĞER BÖYLE GİDERSE SORUN ORTADAN KALKMAZ
Vehbi Topaloğlu: Fındık fiyatları uygun değil. Hükümet duruma el koyup fiyatları düzeltmelidir. Piyasa fabrikatörlerin insafına terk edildiğinden üreticiler mağdur oldu. Devlet TMO veya Fiskobirlik aracılığıyla fiyatlara müdahale edip alım yapmalı. Ayrıca Fiskobirlik’in işletmecilik şekli devletin destekleyeceği hale çevrilmelidir. Bence fiyatlar en az 12-13 lira düzeyine yükseltilmelidir. Durum böyle olursa piyasadaki fındık fiyatı sorununun ortadan kalkacağına inanıyorum.
  • HÜKÜMET TMO’YU DEVREYE SOKMALI
Kadem Taflan: Fiyatlar memnuniyet verici değil. Tüccarlar üreticileri oyuna getirip ürünlerini ellerinden aldı. Fiyatları 15 liraya çıkarıp aniden 8 liraya indirdiler. Fındıktaki emanetçi alım sistemi kaldırılmalıdır. Rekabetçi sistem egemen olmalı. Hükümet TMO’yu devreye sokup fiyatları 15 liraya çıkarmayı başarmalıdır. Böylece üreticilerin tüccarlarca kandırılmalarına mani olunabilir. Aksi halde üretici sürekli tüccarlarca kandırıldığını söyleyecektir.
  • ÜRETİCİNİN KAYBI YÜZDE 40
Mehmet Ali Demirkır-Yusuf Demir: Fiyatlar 15 liradan 8 liraya inince üretici kazancının %40’ını kaybetti. Devlet, fiyatlar karşısında duyarsız kalınca durum buraya geldi. Hükümet bizi tüccarların kucağına terk etti. Fiskobirlik fındık alımı yapacak denildi, bu gerçekleşmedi. Vatandaş o kararı bekledi. Fiskobirlik fındık alımı yapmayınca ürün üreticinin elinde kaldı. Ortam karışık. Fiyatlar yükselecek ümidindeyiz. Trabzon milletvekilleri duruma el atıp sorunu çözecek metodu bulmalı.
  • EN BÜYÜK SORUN EMANET
Hasan Kurt: Fındık işi ekonomik olmaktan çıktı. Çünkü kilogramına verilen parayla toplatma yevmiyelerini karşılayamıyoruz. Sorun emanete fındık verilmesinden kaynaklıdır. Buradaki sorunu hükümetin çözebileceğine inanıyorum. Tarım Bakanı Faruk Çelik geçenlerde sorunu çözmek için Trabzon’a gelmişti. Ancak hala bir çözüm modeli ortaya konulduğunu göremedik. Ne zaman fındık fiyatları hakkında açıklama yapacak diye beklemedeyiz.
  • BU GİDİŞLE 6 LİRAYA İNECEK
Sadık Altıntaş: Bu gidişle fındık fiyatları 6 liraya kadar inecek. Türk fındığına yurt dışından talep gelmiyor. Çünkü dünyanın her yerinde artık fındık üretiliyor. Hatta bölgemize Gürcistan’dan da fındık giriyor. Bunu serbest piyasa koşulları olduğundan önlemek mümkün değil. 15 liradan aşağı fındık fiyatı üreticiyi kurtarmaz. Fiyatların yükselmesi için Fiskobirlik’in üreticiyi destekleme alımı yapması şart. Kurum depolarında fındık saklanırsa rekoltenin az olduğu yıllarda çok işe yarar.
  • ARADAKİ FARK BİRİLERİNİN..
Dursun Akyüz: Piyasada fındık ucuza alınıyor. Ancak fındık içi marketlerde çok pahalıya satılıyor. Bütün sorun burada. Aradaki fark birinin cebine iniyor. Fiskobirlik’in devre dışı bırakılması hataydı. TMO fındık almalı. Fındık tüccarın inisiyatifine terk edilmemeli. Vatandaşa ödenen destekleme pirimi Fiskobirlik’e ödenip alım yapması sağlanarak piyasanın rahatlatılmalıdır.
  • O ZAHMETE DEĞMEZ
Nihat Özduman: Fındık üreticileri açısından bakıldığından alım fiyatı çok düşük. Zahmetinin karşılığı alınamıyor. Destekleme primleri yetersiz. Soruna devletin çare olmasını dileriz. Fındık alım fiyatlarının yükseltilmesi için gerekli önlemlerinin alınması şart. Ancak şimdiye kadar niçin böyle bir kararın alınmasına gayret gösterilmedi şaşırıyorum. Yok arkadaş bölgemizdeki fındık üreticisi sahipsiz. Bu sahipsizliğini ürettiği mahsulün karşılığını alamamasından görüyoruz.
  • FINDIK YOKSA SÜTLAÇ DA YOK
İsmail Lakort: Şu an fındığın kaç liradan alınıp satıldığını bilmiyorum. Ancak iyi bir sütlaç tüketicisiyim. Üstünde fındık olmadı mı da asla yemem. Şimdilerde bu zevkimizden taviz vermek zorunda bırakılıyoruz. Bu yüzden fındık fiyatlarının makul düzeyde olması temennimizdir. Bu hem üreticinin hem de tüketicinin yararına olacaktır.

Söyleşi / Sönmez ÇAK

Karadeniz'de sonnokta gazetesi
Editör: Haber Merkezi