Karadeniz illerinde bugünlerde tek gündem fındık. Kahvede, sokakta, ev ziyaretlerinde, “Ağustos bitti, Eylül geçiyor hâlâ fındık fiyatı belli değil” serzenişi var. Günlerdir yapılan çağrılara, Ziraat odalarının baskılarına rağmen devlet kanadından fındık fiyatları konusunda tek bir açıklama gelmedi. TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’ın, “Üretici mağdur olmayacak” sözü adeta havada kaldı.

HİÇBİR ŞEY BELLİ DEĞİL
Fındık konusunda üreticinin aklı iyice karıştı. Kimisi, “Hükümet gereğini yapacak ve fındık üreticisi emeğinin karşılığı fiyatı alacak” derken kimisi de, “Bu zaman olmuş hâlâ fiyat belirlenmedi. TMO fındık alacak mı, alacaksa ne kadar alacak? Yine randevu dayatacak mı? Bunların hiçbiri belli değil. Bu saatten sonra da açıklanacak fiyat da üreticiyi pek memnun etmez” diyor.

NE FINDIK NE FİYAT
Hal böyleyken dün ortaya TMO ile ilgili şok bir iddia atıldı. İddiaya göre, 2009 yılından bu yana çeşitli zamanlarda fiyat açıklayarak üreticinin fındığını alan TMO, bu sezon ne fındık alacak ne de taban fiyat açıklayacak. Tasarruf tedbirleri kapsamında atılması düşünülen bu adımın üreticiyi özel sektörün insafına terk edeceği söylenirken, TMO yetkilileri iddia karşısında sessiz.

Editör: Haber Merkezi