BAKTAD yapılan açıklamaya göre, ramazan ayına sayılı günler kala  stokçular baklavalık fıstığın kilosunu 210 TL’ye yükseltince baklava üreticileri  fıstıklı baklava üretmeme ve durumu boykot etme kararı aldı.

BAKTAD öncülüğünde sektörün önde gelen tatlı üreticileri bir araya  gelerek, baklava sektörünün yaşadığı sıkıntılar konuşuldu. Sektör temsilcileri  soruna çözüm bulmak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba  ile görüşmeyi planlıyor. Baklavacılar fıstık fiyatları aşağı çekilinceye kadar  fıstıklı baklava yerine fındık, ceviz ve bademli baklava üretimine ağırlık  verecek.
 
Açıklamada görüşlerine yer verilen BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım,  çiftçiden kilosu 60 TL’ye alınan baklavalık fıstığın ramazan öncesi stokçular  tarafından 210 TL'ye piyasaya sürüldüğünü belirterek, şunları kaydetti: 
“Şu anda fıstığın fiyatı 70 TL olması gerekirdi. Bu kadar fahiş bir  kar ne ahlakidir ne de hukuka uygundur. Ne üretici ne baklavacı ne de tüketici bu  işten karlı çıkmaktadır. Soruna bir çözüm üretilmezse çok sayıda baklavacı iflas  edecek ve milli değerimiz olan baklava tarihe karışacak. Stokçulara kara  borsacılara fırsat vermeme adına ramazan ayında fıstıklı baklava satmama kararı  aldık. Fıstık yerine ceviz, badem, fındık gibi ürünlerden baklava üretimine  ağırlık vereceğiz. Sektörümüzde faaliyet gösteren pek çok firma bu konuda destek  vereceğini açıkladı. Bu hafta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref  Fakıbaba’yı ziyaret ederek desteğini talep edeceğiz. Nasıl et fiyatlarındaki  artış sonrası kontrollü bir ithalat yapıldıysa fıstıkta da aynı uygulamayı  yapabiliriz.”
 
"Devletimizden yardım beklemekteyiz" 
Yıldırım, kaliteli bir fıstıklı baklavanın kilosunun 70 TL ile 100 TL  arasında satıldığını aktararak, bu kadar pahalı bir baklavanın vatandaşa  haksızlık olduğunu ifade etti.
 
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte stokçuların fıstık fiyatını yüzde  300 artırdığına dikkati çeken Yıldırım, “Sektörde denetleyici ve belirleyici  mekanizmaların oluşmamasından dolayı, bu boşluktan faydalanan karaborsa stokçular  piyasaya zarar vermektedir. Enflasyonun artışına da neden olan bu durumda en çok  zarar gören, fıstık üreticisi, fıstığı son ürün olarak satan kuruyemişçi,  baklavacılar ve de fıstık kullanan diğer sektör mensuplarıdır ve dolayısıyla  tüketicilerde bu artışın bedelini ödediği açıktır." ifadelerini kullandı.
 
Yıldırım, sektörde yaşanan kontrolsüz fiyat politikalarının önüne  geçilmesi için ithalat gümrük vergilerinin düşürülmesi ve ithalatın önünün  açılması gerektiğini aktararak, "Rasyonel fiyatlama yapılabilmesi için borsa ve  ilgili tüm kurumların daha fazla inisiyatif almaları gerekmektedir. Haksız  rekabet, kayıt dışı faaliyetler ve karaborsacılığa yönelik faaliyet içerisinde  olanların tespit edilip yaptırım uygulanması konusunda devletimizden yardım  beklemekteyiz." değerlendirmesinde bulundu.
 
"Böylesi büyük bir sektör 3-5 tane karaborsacının eline bırakılmamalı" 
Yıldırım, 2017 yılının başından bu yana karaborsacı stokçularının  eline geçen haksız kazancın 4 milyar 250 milyon TL olduğunu iddia ederek, "Bu  para tamamen baklava sektörünün ve tüketicinin cebinden çıkmıştır. Sektörümüz  geldiğimiz noktada, günlük bin 100 ton baklava üretmektedir. 50 bin imalatçı  çalışanı, satıcılarıyla bu 100 bini geçmektedir. İhracatımız 2017 yılında 20  milyon TL civarındadır. Böylesi büyük bir sektör 3-5 tane karaborsacının eline  bırakılmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi