SONNOKTA MERVE ALTUNCU - Son yıllarda Doğu Karadeniz’de görülen ve fındık bahçelerinde hasara yol açan kahverengi kokarca, fındık hasadı öncesinde yine tarım alanlarına zarar vermeye devam ediyor. Bu böceklerin önüne geçmek için laboratuvarda geliştirilen bitkisel ilaçlar kullanılacak. “Trissolcus Japonicus” adı verilen ve Samuray Arıcığı olarak da bilinen mücadeleci böcek yurt dışından ithal edilip biyolojik savaşta kullanılacak.

BİR İKİ AY İÇERİSİNDE
Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, kahverengi kokarca ile biyolojik mücadele kapsamında yurt dışından ithal edilecek “Trissolcus Japonicus” böceğinin kullanılacağını bildirerek, “Bakanlıkla toplantılarımız devam ediyor. Bürokratik çalışmaların tamamlanması ile ithalat işlemleri başlatılacak ve bir iki ay içerisinde bu işin istasyonu kurulmuş olacak. Sonrasında da saha çalışmaları yapılacak” diye konuştu.

Arslantürk, ürünleri zaman zaman tamamen de yok edebilen kahverengi kokarcanın yanı sıra ondan biraz daha az zararlı yeşil kokarca ile de mücadele edileceğini dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi