SONNOKTA BAHATTİN BAŞTÜRK - Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, Karadeniz’de altın olarak değerlendirilen fındığın, pazara kalitesi yüksek olarak arz edilmesi durumunda iyi gelir elde edilebilen bir bitki olduğunu söyledi. Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu ile Karadeniz’in yeşil altını fındık sezonu öncesi fındığı konuştuk. Eyüpoğlu, fındıkta bilinçli ve iyi tarım ile bahçede alınan fındık hasadının yüzde 50 oranında artırılabileceğini söyledi. Eyüpoğlu, “Fındık “Gökten yağsın, yerden toplayasın” duasının bir yerde karşılığı olabilen bir bitkidir” dedi.

İşte Eyüboğlu’nun açıklamaları:
DEDEDEN KALMA TARIM…

Bölgemizde bulunan çiftçilerimizden üretim süreçlerini kendilerinden dinlediğimizde “Biz geleneksel yöntemlerle tarım yapıyoruz, dededen babadan kalma uygulamalarla tarım yapıyoruz” şeklinde bir özet ifadeyi çokça duymaktayız. Aslına bakarsanız dede zamanında yapılan tarımsal faaliyetlerin yapılması taraftarıyız. Şöyle ki; yaklaşık 20 – 30 yıl geriye gittiğimizde, fındık üretimini ele alırsak, tarımla uğraşan büyüklerimizin fındık ocakları içerisinde fazlalık dip sürgünü bırakmadıklarını, düzenli olarak bel denilen aletle toprağı işlediklerini, hasat artıkları ve yaprakları toplayıp hayvan altlığı olarak değerlendirerek bahçeden uzaklaştırdıklarını dinlemekteyiz. Kullandıkları inorganik gübrelerin çeşidi ve zamanı konusunda eksiklikler olsa da genel olarak fındık üretimi ve diğer tarımsal faaliyetlerde yapılması gerekenleri yapmaktaydılar.

TOPRAK GEREKTİĞİ GİBİ İŞLENMİYOR
Günümüz üreticileri maalesef toprağı gerektiği gibi işlememekte, gübrelemeyi fındık fiyatı yüksekse yapmakta, bitki koruma ürünlerini “Bizim bölgede öyle bir sıkıntı yok“ diyerek kullanmamakta ve gerekli ilaçlamaları yapmamaktadırlar. Bölgemizde tarımı yapılan ürünleri dünyada rekabet ettiğimiz diğer üreticiler gibi değerlendirerek üretim modelimize yön vermek zorundayız. Fındık özelinde bir değerlendirme ve öz eleştiri yapmak gerekirse; fındık bitkisi bölgemizde ekonomik açıdan özel olarak değerlendirilen ve değerlendirilmesi de gereken bir bitki türüdür.

GÖKTEN YAĞSIN YERDEN TOPLANSIN
Fındık dünyanın herhangi bir bölgesinde satılan çikolatadan elde edilen gelire ortak olabilmemizi sağlayan bir bitkidir. Fındık yaklaşık 10 dekar alana kadar aile bireyleriyle birlikte üretimin kolaylıkla yapılıp gelir elde edilebilen bir bitkidir. Fındık bölgemiz koşullarına uyum sağlamış yüksek verim verebilen bir bitkidir. Fındık “Gökten yağsın, yerden toplayasın” duasının bir yerde karşılığı olabilen bir bitkidir. Fındık, pazara kalitesi yüksek olarak arz edilebilirse iyi gelir elde edilebilen bir bitkidir. Fındık, hasat zamanına son 2 ay kala bilinçsizce ve adeta sıkıştırılmış program mantığıyla yetiştiriciliğinin yapılabileceği bir bitki değildir.

ÇİFTÇİLERİ BİLİNÇLENDİRİYORUZ
Pazardaki firmaları fırsatçı görerek pazarın isteklerine keyfi olarak muhalefet etmek suretiyle verim ve kalitenin iyileştirilmesi için hiçbir gayret göstermemek fındığın geleceği ile oynamaktır. Akçaabat Ziraat Odası olarak sahadaki üretici ziyaretlerinde çiftçilerimize; bahçelerinin bir işletme, kendilerinin bu işletmenin sahibi ve personeli, fındık bitkisinin de gelir elde etmek için iyi bir fırsat ürünü olduğu gerçeğini gösterme gayreti içerisindeyiz. Fındık üretiminde dekar verimini ortalama 200 – 250 kg lar seviyesine çıkardığımızda, kivi üretiminde birinci kalite meyve üretim miktarını 4 ton/da seviyesine çıkardığımızda, çilek ve örtü altı yetiştiriciliğinde yine birim alandan azami verimi elde ettiğimizde bölgemizde mikro ölçekli, yüksek ve düzenli gelir getiren bir ekonomik model oluşturabileceğiz. Odamız bünyesinde ki mevcut kadromuzla bizi ilgilendiren konularda üreticilerimize cevap verecek onların sorunlarına çare olabilecek durumdayız.

HEM BÖLGE HEM ÜLKE KAZANACAK
Fındıkta hasat sezonu yaklaşmaktadır. Örtü altı üretiminde ise hasat sürekli devam etmekte kivi ve diğer meyve türlerinde ise hasat sürecine doğru gidilmektedir. Üreticilerimizin doğru yönlendirmeye ve doğru bilgiye ihtiyaçları vardır. Halk arasında “günün verdiğini yıl vermez” şeklinde güzel bir deyiş vardır. Bu sezon ki hasadın ve gelecek sezonlarda ki hasadın bereketli ve bol olabilmesi için içinde bulunulan dönemde yapılması gereken uygulamaların aksatılmaması gerekir. Üreticilerimize tavsiyemiz, hep birlikte sahada yapılması gereken uygulamalara itiraz etmeden, tembellik göstermeden, gücümüz yettiğince arazimizde tarımsal faaliyetleri tekniğine ve usulüne uygun olarak yapalım. Sizler kazandığınızda bölgemiz kazanacak, bölgemiz kazandığında ülkemiz kazanacaktır.

Editör: Haber Merkezi