Çankırı'da Hititler döneminden bu  yana tuz çıkarılan mağaranın, Türkiye'nin kaya tuzu ihtiyacını 400 yıl sağlayacak  rezerve sahip olduğu belirtildi. 
 
Arkeolojik verilere göre Hititler tarafından kaya tuzu çıkarılan,  merkeze 19 kilometre mesafede bulunan tuz madenindeki üretim çalışmaları özel bir  firma tarafından sürdürülüyor.

Kamyon ve iş makinelerinin rahatça girip çıkabileceği yükseklik ve  genişliğe sahip mağarada 23 kilometre uzunluğunda yol bulunuyor. Mağara içinde  yön bulabilmek için galeriler arasında cadde isimleri ve yön tabelaları da yer  alıyor.
 
14 bin çeşit kullanım alanına sahip 
İşletme müdürü Murat Danacı, yaptığı açıklamada,  mağarada tahmini olarak 5 bin yıldır kaya tuzu üretiminin devam ettiğini söyledi.
 
Üretimlerinin her geçen gün artan bir tempoyla sürdüğüne işaret eden  Danacı, "Şu anda günlük yaklaşık 1500 tonluk üretim gerçekleştirebiliyoruz.  Bugünkü ömrüyle Türkiye'ye tek başına 400 yıl yetebilecek bir rezerve sahibiz."  dedi.
 
Kaya tuzunun 14 bin çeşit kullanım alanına sahip olduğunun altını  çizen Murat Danacı, Türkiye'de bu alanda öncü olarak faaliyetlerini  sürdürdüklerini dile getirdi.
 
Madende günde 4 patlatma yapılıyor 
Mağara içinde kilometrelerce uzunluğunda yol bulunduğunu, kendilerinin  de yıllık 1 kilometre ilerleme kaydettiklerini ifade eden Danacı, şöyle devam  etti:
 
"Galeri boyutlarımız ortalama 10 metre yüksekliğinde, 20 metre  genişliğindedir. Delme, patlatma yöntemi dediğimiz delikler delip, patlayıcı  maddeleri uzaktan emniyetli bir şekilde patlatıyoruz. Günde 4 patlatma yaparak  üretimimizi gerçekleştiriyoruz. Daha sonra almış olduğumuz cevheri kepçe  yardımıyla kamyonlara yükleyip, tuz fabrikalarına sevkini gerçekleştiriyoruz."
 
Kaya tuzunun sağlık açısından faydalı olduğuna değinen Murat Danacı,  "Bizim işletmemiz hem kaya tuzu açısından Türkiye'nin öncü işletmesidir hem de  tarihi bir işletmedir. Bu tarihin devamını sağlamak için inşallah biz de tarihe  geçeriz diye düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Editör: Haber Merkezi