Fındıkta; üreticinin kurmuş olduğu fındık sahipleri Kooperatif Birliği’nin (FİSKOBİRLİK) devre dışı bırakıldığı günlerden günümüze dek sürekli; alım fiyatının belirlemesinde ve fındık politikalarının uygulanmasında sorunlar yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz.

İdare TMO ile yedinci kez devreye girerek alım yapmasıyla üreticinin bir nebze fiyat yönünden mağduriyetine dur demiştir.

Yıllardır fındık üreticisi sıkıntılı ürün bazen daldan harmana gelmesine rağmen değerini bulamaması, yaptığı masrafa rağmen maliyetini karşılayamaması gibi sorunlar tartışıladursun uygulanan kararlar ile deneme yanılma metotlarıyla günü kurtarmaktadır.

Alan bazlı desteklemeden vazgeçilip; ürün bazlı destekleme yapılarak gerçek üretici ve kalite desteklenmeli üretici bahçesine bakım yapması sağlanmalıdır.

TMO alım desteğini yaparken üreticiye yapıcı destek vermeli ve sorun çıkartmamalıdır.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu yıl açıklamasıyla belirlenen fiyat kısmen üreticiyi ve paydaşları memnun ettiğini daha önceki yazılarımda belirtmiştim.

Maliyet hesabına bakmadan kamuoyunda yapılan olumlu fiyat açıklamalarını yapanların çoğunluğu STK temsilcileriydi.

İşin aslı fındığın toplanmasında verilen gündelik yevmiye rakamı ve patos saat ücretinin devamında da alım randevularının başladığı Ağustos 19 günü başladı.

TMO’dan yapılan açıklamaya göre fındık arzı bitene dek alımlar tescilli depolarda devam edecek.

Güzel bir açıklama!

Randevu almak için TMO’nun elektronik sayfasına bilgiler ile girildiğinde asıl sıkıntı başlıyor.

Üretici ÇKS belgesi tespitli alanda ürettiği Fındığı harmana getirdiğinde geçen yıl kendisine tahsis edilen Ürün Teslim Miktarı 3400 kg iken, bu yıl aynı ÇKS ve aynı üretim alanında teslim miktarı 2200 kg olarak sınırlandırılmaktadır.

Şimdi TMO ilgililerinin randevulu sistemde fındığa kota koyması da neyin nesidir.

Ayrıca randevu talebinde bulunurken günlük teslim miktarını 1000 kg olarak belirlemek de üreticiyi zor durumda bırakmaktadır.

Bir düşünün bilgilerinizi giriyorsunuz ekranda size maksimum teslim miktarı olarak 2200 kg yazısı çıkıyor.

Teslim tarih randevusu al diyorsunuz sadece 1000 kg onay veriyor.

Peki kalan miktar için; randevu talep ederseniz onu da başka bir güne tahsis ediyor.

Anlayacağınız hem kota koyarak üretici mağdur ediliyor, hem de tahsis edilen maksimum teslim miktarını da aynı günde randevu vermeyerek bölüp iki kez nakliye iki kez hamaliye vermemiz isteniyor.

Yomra Kıratlı Köyü’nden toplayıp harmanladığımız ürünü teslim etmek için iki ayrı günde TMO’ya teslim edebiliyorum, iki kez sıkıntı yaşıyor üretici.

Böyle üreticinin yanında olunmaz bu yanlışa ilgililer çözüm bulmalı, üreticinin mağduriyetleri giderilmelidir.

Her yıl ÇKS belgesinde de belirlenmiş aynı alan da sürekli olarak teslim miktarını aşağıya çekmek üreticiye hizmet değildir.

Tüm üreticilerimizin hasadı bol, randımanı yüksek, kesesi bereketli olsun.