MHP Genel Merkezi’nin kararıyla görevden alınan Muammer Demeli ve yönetiminin yerine atanan, daha önce de il başkanlığı yapmış  Nihat Birinci, kahvaltılı basın toplantısında yönetimiyle birlikte gazetecilerle bir araya geldi. Birinci göreve geldikten sonra ilk kez basın açıklaması yaparken, gazetecilerin de sorularını yanıtladı. 
  • İLK DEĞİL BUNDAN SONRA DA OLABİLİR
Genel Merkez tarafından görevden alınmalar konusunda açıklamalarda bulunan Birinci, “Bu tür görev değişiklikleri arzu edilen değil dönem dönem başvurulan yöntemlerdir. Bugüne kadar bu Trabzon’da ilk olmuyor. Bundan sonra da muhtemelen olabilir. Bu konuyla ilgili itiraz eden arkadaşlar bilmeli ki geçmiş dönemlerde MHP’de il yönetimi iki defa atamayla gelmiştir. Hal böyle olunca da bu tip atamalardan şikayetçi olmaları çok da anlaşılır değil” dedi.
  • DEMELİ’NİN KONUŞMALARI HİÇ HOŞ OLMADI
Görev devir teslim töreninde yaşanan gerilimi ve Muammer Demeli’nin açıklamalarını değerlendiren Birinci, “Biz devir teslimi geleneklerimize uygun, ülkücü hukukuna yakışır, partimizi de Trabzon’da fevkalade iyi anılabilecek bir tarzda yapmayı arzu etmiştik. Bu konuyla ilgili giden il başkanımızla istişare yapmış, uzlaşmıştık. Daha önceki uzlaşımızın dışında bir devir teslim yapma gibi faaliyetin için girdiler. İl başkanımızın yaptığı konuşmalar hiç hoş olmadı, uygun olmadı” ifadelerini kullandı.


  • O AÇIKLAMALARIN ÇOĞU DOĞRU DEĞİL
Eski il başkanı Muammer Demeli’nin açıklamalarının birçoğunun doğru olmadığını iddia eden Birinci, “Orada yapılan konuşmaların birçoğunun doğru olmadığını biz biliyoruz. Onlara itiraz etmedik, çünkü orada sonuna kadar sabır göstermek zorundaydık. Biz onlara sabrımızı gösterdik. Biz kendimize yakışanı yaptık, onlar da kendilerine yakışanı yapmıştır. Muammer Demeli Bey o gece eve gittiği zaman inanıyorum ki o yaptığı konuşmalardan dolayı çok üzülmüştür. Altını çizerek tekrar söylüyorum ki orada söylediklerinin birçoğu doğru değildi” dedi.
  • BURHAN BEY SEÇİLMİŞ OLARAK OTURUYOR
Ortahisar İlçe Teşkilatı ile ilçe teşkilatlarının durumu hakkında da açıklamalarda bulunan Birinci, “Burhan Bey, Mehmet Yılmaz görevden alınarak yerine atanmıştı. Daha sonra ilçe teşkilatımız bir seçim yaptı. O seçimle tekrar koltuğa oturdu. Dolayısıyla şu anda seçilmiş olarak orada oturan arkadaşımızdır” diye konuştu.
  • VERİMLİ OLANLARLA DEVAM EDECEĞİZ
17 ilçe teşkilatının geleceği ile ilgili de konuşan Birinci “İlçe teşkilatlılarımızın verimliliği esas alınarak ve ilçe başkanlarımızla görüşerek verimli olanlarla devam edeceğiz. Verimsiz olacakları değiştirme yoluna girebiliriz. Bunu da teşkilatlarımızla uzlaşarak yapmak niyetindeyiz. Biz döken olmayacağız, toplayan olacağız” şeklinde konuştu.


  • OLAĞANÜSTÜ KONGRE SÜRECİNE KATILMIYORUZ
 Birinci, “MHP, meselelerini olağan kongrede tartışır. Sandık kurulur, herkes riayet eder. Bu süreçte olağanüstü kongre talebinde bulunan arkadaşlarımıza katılmıyoruz. Bu yıl sonunda olağan kongre süreci zaten başlamıştır” dedi. 
  • MAHKEME OLAĞANÜSTÜ KONGRE KARARI VERMEZ
Olağan kongre sürecinin başlamış olduğu bir partide olağanüstü kongre taleplerinin hiçbir anlamı olmadığını söyleyen Birinci, “Mesele mahkemeye intikal etmiştir. Mahkemenin de olağanüstü kongre kararı vereceğini düşünmüyorum. Verse bile bunun bir üst mahkeme boyutu var. Zaten biz, bu yıl itibari ile olağan kongrelerimizi başlatacağımız için olağanüstü kongre taleplerinin mahkemeler tarafından gündeme alınacağını, o konuyla alakalı olağanüstü kongre isteyen arkadaşlara müspet bir cevap vereceğini düşünüyorum”  diye konuştu.
  • DEĞİŞİMDEN YANA DEĞİL ONARIMDAN YANAYIZ
MHP’de değişimin gerekli olup olmaması konusunda ise Birinci, “Kuşkusuz her siyasi patinin olduğu gibi bizim de eksiklerimiz vardır. Fakat bu değişiklik olacak anlamına gelmiyor. İnancımız o ki biz eksiklerimizi giderip önümüzdeki döneme MHP’yi daha umutlu bir parti kılabilme adına toplumun önüne koyacağız. Değişimden yana değil onarımdan yanayız. Eksiğimizi tamamlayarak Genel Başkanımızın yanında, Genel Merkezimizin koordinesinde partimiz önümüzdeki sürece çok daha sağlıklı hazırlanacaktır” ifadelerini kullandı.
  • TRABZON’DA ERİMEYİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL
1 Kasım seçimlerinde Genel Merkez’in politikaları yüzünden Trabzon’da oy kaybedildiği iddialarına da cevap veren Birinci, “Buna katılmıyorum. 7 Haziran seçimleriyle ile 1 Kasım seçimlerini karşılaştırırsak partimiz Türkiye’de yüzde 4 oy kaybetti. Fakat Trabzon’da yüzde 8 oy kaybetti. Yüzde 4’lük bir erimeyi Trabzon’da kabul edilebilir olarak görebilirdik. Ama onun üstündeki erimeyi kabul etmemiz mümkün değil. Bunu genele yayarak ve geneli suçlayarak bunun altından kalkmak mümkün değildir” dedi.
  • 8 BELEDİYE BAŞKANI VE 1 VEKİL BIRAKMIŞTIK
Birinci, “Hepimiz biliyoruz, 1 Kasım öncesinde burada yaşadık. İl yönetimimizin ve mevcut milletvekilimizin bu anlamda kamuoyunda eskiye göre bir karşılık bulmadığını gördük. Dolayısıyla o eksiklikten dolayı maalesef Trabzon’da var olan bir milletvekilimizi de kaybettik. Ben il başkanlığını 3 sene önce bıraktım. İl başkanlığını bıraktığım zaman giden arkadaşlara 8 belediye başkanı, bir milletvekili bıraktım.  3 sene sonra geldim ki bir belediye başkanımız var, vekilimiz yok. 7 belediye başkanımız ortada yok. Trabzon’un böyle bir gerçeği var. Bunu gözardı ederek Genel Merkezi suçlamak büyük haksızlıktır” dedi.
  • 7 HAZİRAN’DA İRTİBAT KURULDU 1 KASIM’DA YOK
Seçim çalışmalarında kendisi ile irtibat kurulup kurulmadığı ile ilgili de konuşan Birinci, “7 Haziran seçimleri öncesi kurulmuş, partimizde organize bir şekilde giden yönetimle çalışmıştık. Ama 1 Kasım seçimleri için benimle hiçbir irtibat kurulmadı” dedi. Birinci, ilçe başkanlarının da kendisine bir tavır içinde olmadıklarını altını çizerek “İlçeleri 3 sene önce ben bırakmıştım. Onların görevi bırakma gibi bir düşüncelerinin olacağını düşünmüyorum. Geçmişte uzun süreli çalıştığım bu arkadaşların bana art niyetli olacaklarına ve yönetimime de soğuk bakacaklarına da inanmıyorum. Onlar da bize karşı böyle bir tavırda olmadı” diye konuştu.
  • BANA GÖREVİ BAHÇELİ VERDİ
Devlet Bahçeli’nin isteğiyle göreve geldiğini söyleyen Birinci, “Bu görevi bana Devlet Bahçeli verdi. Genel Başkanımızın isteğini geri çevirme lüksümüz yoktur. Trabzon’da herkes bilir ki Nihat Birinci’nin Devlet Bey’e bir gönülden bağlılığı bir de beyinden bağlılığı vardır. Hal böyle olunca da bu görevi seve seve kabul ettim” dedi.

Haber / Hüseyin TERZİ
Karadeniz'de sonnokta gazetesi
Editör: Haber Merkezi