Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu CNN TÜRK'te Hakan Çelik'le Hafta Sonu programında soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, Almanya ve Hollanda'da 16 Nisan referandumuyla ilgili etkinliklere izin verilmemesine değindi. Alman istihbaratının Hamburg'da katılacağı etkinliğin düzenleneceği salonun sahibini tehdit ettiğini söyledi. Çavuşoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı gidecek, 'Yok efendim uçuş iznini iptal ederiz?' diye tehdit ediyorlar. Bunu Hollanda yaptı" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa ülkelerinde karşılaştıkları engellemelere ilişkin şunları anlattı:

'Rusya'yı da kastediyorum'

"Bizim bu konuda geri adım atmamız mümkün değil. Biz daha önce de seçim öncesi Avrupa'ya gittik ve vatandaşlarımızla buluştuk. Neden şimdi yapıyorlar? Referandumda taraf tutuyorlar. Hayır tarafını tutuyorlar. Hayır için çalışıyorlar. Çünkü Türkiye daha güçlü, istikrarlı, daha bağımsız olacak. Şu anda bile 'acaba Türkiye'de zemin kayması mı var, Türkiye şuraya, buraya mı gidiyor?' Onlara ben şunu soruyorum, 'Bahsettiğiniz ülkelerle siz ilişki içinde misiniz?' 'Evet'. 'Geniş alanda da başka kıtalarda da ekonomik çıkarlarınız dahil, her türlü çıkarlarınızı güçlendirmek için çaba sarf ediyor musunuz?' 'Evet'. Peki ben gittiğim zaman problem nedir, sorguluyorsunuz. Rusya'yı da kastediyorum. Sadece Rusya değil.

'İstiyorlar ki, Türkiye şurada dursun'

Onlar istiyorlar ki Türkiye'yi almayalım, şurada dursun, başka yere de gitmesin. Böyle bir şey yok, o Türkiye geçti. Zaten bunların rahatsız olduğu konu da o Türkiye'nin geride kalması, kararlarında daha bağımsız olması, ekonomisinin daha güçlü olması, istediği şekilde dış politikasını izleyebilmesi. Peki şimdi ne oldu? Esasen Avrupa'nın içine düştüğü zavallılığın göstergelerini görüyoruz. Özgürlükle, demokrasiyle, Avrupa'daki hukukun üstünlüğüyle bağdaşır mı?

'Alman istihbaratı tehdit etti'

Benim toplantı yapacağım düğün salonunun sahibi biri Urfalı, birisi Kayserili, PKK tehdit ediyor, ona rağmen 'Hayır' diyor. Alman istihbaratı tehdit ediyor. Hamburg'da 4 salonu tehdit ettiler. Almanya ile sözde müttefiğiz. Vatandaşın yerinin ruhsatını en sonunda iptal ediyorlar.

Editör: Haber Merkezi