Başarılıyız ama bu YETMEZ!

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Akkaya, gazetemizi ziyaretinde önemli mesajlar verdi. Akkaya Büyükşehir olarak önemli işlerin altına imza attıklarını belirterek “Başarılı mısın diye sorarsınız AK Parti’nin referandum sloganı ile cevap vereyim. Başarılıyız ama bu yetmez. Çünkü daha yapacak çok işimiz var. O nedenle durmak yok yola devam” dedi
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı  Mustafa Akkaya, başarı merdivenlerini tek tek sabırla çıkan bir isim. Akkaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun önce özel kalem müdürlüğünü yaparken, Büyükşehir olunca  da Genel Sekreter Yardımcısı olarak   çalışmaya devam ediyor. Orhan Başkan’ın arkasını rahatlıkla dönebileceği, en güvendiği  isimlerin başında gelen Akkaya, bir abi kardeş gibi duruş gösteriyor.
Gazetemizi ziyaret eden Akkaya ile sohbet etme fırsatı bulurken, bazı soruları da kendisine yönelttik. İşte  Akkaya’nın önemli mesajları..

BÜYÜKŞEHİR HALA OTURMADI BU DA DOĞAL
Trabzon Büyükşehir oldu? Nasıl gidiyor çalışmalarınız.

Biz Trabzon Belediyesi zamanındayken bir sene öncesinden Büyükşehir’e hazırlık yapmaya başladık. Nasıl teşkilatlanmalıyız. Teşkilat şemamızı nasıl oluşturmalıyız şeklinde çalışma yaptık. Biz hazırız dedik ama teorikle pratiğin örtüşmediği gördük, eksiklerimizi gördük. Onları da zaman içinde düzenliyorsunuz. Her şeyden önemlisi şehrin Büyükşehir hafızası yoktu. Bir yanlışı görüp de düzeltmek kolaydır ama işi ortaya koymak zordur. Üretmek zordur. Yaşadığımız sorunlar temelde bunlar. Her geçen gün daha da sistemli çalışır hale geldik. Ama bu zamanla oluyor.  Referandumda bir slogan vardı evet ama yetmez. Evet diyoruz ama yetmez daha çok çalışmamız lazım. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı 10. yılın sonunda ben hala büyükşehiri oturttum diyemiyorum ifadelerini kullanıyor. Kolay değil büyükşehirin oturması. Sadece bizim çalışmamızı bırakalım kurumlarla olan iletişimde bile oturmuş değil. Hangi yetki Büyükşehir’in hangi yetki kendi sorumluluk alanında bu konularda anlaşmazlıklar yaşayabiliyorsun. Bunlar da zaman içinde tolere edilebilecek şeyler.

BAKANIMIZ  TRABZON’UMUZ İÇİN ÖNEMLİ
Yatırım noktasında hedeflediğiniz noktalara gelebildiniz mi?

Tüm projelerimizi bir bir takip ediyoruz ama sadece yerel yönetim anlamında şehirde bir şey yapmak yetmiyor. Şehri daha ileriye taşımak için büyük işler yapmak lazım. Orada da hamd olsun bir Bakanımız Sayın Süleyman Soylu var. Şimdi de daha önemli hatta en önemli bakanlığa geldi. Bu durumun şehre yansımalarının da artarak devam edeceğine inanıyorum. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz misali. Şehir olarak daha da iyi günler göreceğimize inanıyorum.


‘DEMİRYOLUNU GETİRİN’ DİYORUM
Trafik sorunu hakkında neler düşünüyorsunuz?

Trafik konusunda geçmişe gitmeye gerek yok. Trabzon’daki trafik sorunu öngörüsüzlükten kaynaklanıyor. Trafiğin kilitlendiği yerler Kaşüstü ve Akçaabat. Ben bütün milletvekillerimize dedim ki şehirde yaşayan bir yerel yönetici olarak öngörümü sizlerle paylaşayım. Allah rızası için bütün gücünüzü Trabzon’a demiryolunu getirmekte kullanın. Trabzon’a demiryolu gelirse beraberinde birçok şey gelir. Demiryolunu yatırım programına aldırın. İhalesi yapılsın bir an evvel. Buna ilaveten Kanuni Bulvarı yapılıyor. Yıldızlı’da tünelin çıkışından sonra devamı yok. Kanuni Bulvarı’nda tüneller çıktı. Bölge Trafik’in önündeki yol. Geliyor üç şerit Kanuni Bulvarı, iki şerit de diğer yol. Beş şeride çıkıyor. Geliyor iki şeride düşüyor. Şu anda Güney Çevre Yolu’nun planlamasını bir kenara bırakalım sadece Yıldızlı-Darıca arasının hemen ihale edilip yapılması lazım. Çünkü şehirler arası ve şehir içi trafik orada. Yaz nüfusu artıyor. Bakınca 70 bin nüfusumuz var ama yazın bu rakam 2 milyona ulaşıyor. Bunun üzerine dışarıdan gelen turistlerimiz de var. Haliyle trafik sorunu baş gösteriyor. Bunun önüne geçme şansımız yok.

DAHA ÖNCE BÜYÜKŞEHİR OLMALIYDIK
Kaşüstü trafiğin en çok sıkıştığı noktalardan biri. Bir kavşak muamması var?

Reşadiye Kavşağı’nda Kuzey Güney hattında viyadük olsun Doğu Batı kısmında Dal-Çık olsun diye altı ay uğraştık ama Karayolları ‘olmaz’ dedi, gerekçelerini ortaya koydu. Dolayısıyla onların dediği gibi yapıldı. Kaşüstü’nde de aynı şey ortada. Bizim İmar Komisyonu bu konuda çalışma yaparken Türkiye mimarlar mühendisler odalarından temsilciler de davet etti. Karayolları yetkilileri de geldi beraberce bunlar konuşuldu. Burada ne belediye başkanımız ne bir başkası ‘ben böyle istiyorum böyle olsun’ deme şansına sahip değil. Bu sorun bütün şehri ilgilendiriyor. Berberce ortak aklın karar vermesi lazım. Biz orada içme suyu anlamında da sorunlar yaşadık. Şimdi Büyükşehir olarak sistemli bir şekilde sorunları çözüyoruz. Trabzon çok daha önce Büyükşehir olsaydı bu sorunlar konuşulmuyor olurdu. Şimdi çevre düzeni planı yapıyoruz. Bu planla şehrin geleceğini şekillendireceğiz. Biz çalışıyoruz reklam yapmıyoruz.

GELECEĞE DAİR PLANIM YOK
Mustafa Akkaya’nın gelecek hedefi nedir?

Geleceğe dönük hiçbir düşüncem hesabım yok. Benim bildiğim, aldığım terbiye ve eğitimden kaynaklı tek düşüncem verilen işi hakkıyla yapmaya çalışmak. Geleceğe yönelik hiçbir hedefim yok. Bugüne kadar hiçbir göreve talip olmadım. Her görev bana tevdi edildi. Ben de aldığım görevi hakkıyla yerine getirmeye çalıştım.

KANUNİ BULVARI’NDA ORHAN BAŞKAN FAKTÜRÜ...
Orhan Gümrükçüoğlu ile yakın ilişkiniz de çok kişinin gündeminde?
Yıllardır Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Başkanımızla beraberiz. Bugüne kadar bir tane yanlış işini görmedim. Yanlış derken insan hata yapabilir. Yanlıştan kastım birilerine çıkar menfaat sağlama noktasında bir adım atmaz. Bir çizgisi vardır, ne pahasına olursa olsun o çizgisinden kimse onu geri durduramaz. İstişare eder. Mesela Kanuni Bulvarı 2 şerit bir yol olarak projelendirildi. Orhan Bey Ankara’ya en az üç dört kez yolu üç şeride çıkarmak için gitti. 3 şerit gidiş üç şerit geliş oldu. Ve kenarındaki kaldırımlar da beş metre oldu. Onun için Orhan Bey’in burada büyük etkisi var. Şunu belirtmek istiyorum. Kanuni Bulvarı’nın ne kadar önemli olduğu bittigi zaman ortaya çıkacak.
Editör: Haber Merkezi