İsmet Paşa, İsmet İnönü Milli Şefimiz; Yıllarca “asker kaçağı” olarak dillerden düşmedi. Ülkeyi kıtlık ve sefalet içinde yönetti. Akıl almaz iftiralarla Türk siyasetinde yer aldı. Bugünlerde olduğu gibi! Ancak bunun altında yatan Atatürk düşmanlığı idi ki, ulu kurtarıcının yerine hep sallandı durdu. Farklı partilerin yıllardır günah keçisi ilan ettiği siyasetçi.

Dünyanın büyük değer verip baktığı İnönü’ye bizleri “ekmeksiz bıraktın” diyen gence “sizi babasız bırakmadım” diyen devlet adamı.

Özellikle din konusunda üzerine gidilmiş ama evinde mevlit ve kuran okuttuğu, ramazanlarda oruç tutulduğu, kurban kesildiği ve özellikle hanımının beş vakit namaz kıldığı yazılmayan devlet adamı.

Kurtuluş Savaşı komutanlarından! Lozan zaferini bizlere yaşatan büyük insan!

Değerli dostum Şükrü Kuleyin bakın ne diyor. Zaman zaman icraatlarını eleştirdiğim bu tarihi şahsiyetin, birkaç gün önce Lozan öncesi bir konusunu okudum.

Eğer; siyaset yapıyorsak yiğidi öldürüp hakkını vermek boynumuzun borcudur. Lozan görüşmelerine giderken devlet kendisine belli bir harçlık verir. O günler yoksulluğun kol gezdiği günler. Bu görüşmelerde devlet İnönü’ye üç takım elbise diktirmek ister. İnönü iki tane yeter der. Sonra da anlaşılır ki üçüncü elbiseyi eşinin kumbarada biriktirdiği parayla almayı düşündüğü için “iki tane yeter” demiştir. Hatta giderken götürdüğü yiyeceklerle bir süre idare edip onun karşılığında getirdiği parayı devlete idare eder. Burada içtiğim çay milletin çayıdır der.

Harcamalarını kalem kalem kuruş kuruş meclise sunar. Dönerken İngiltere Başbakanı şöyle der; “Hepimiz bir olduk ufak tefek bir Türk’le baş edemedik” savaş meydanlarında kazanılan zaferi, masada onaylatıp, “Türkiye Cumhuriyetinin tapusu” ile yurda döner.

İşte; seversiniz veya sevmezsiniz siyaseten eleştirebilirsiniz ama İsmet Paşa’nın dürüstlüğüne namuslu devlet adamı olmasına laf edemezsiniz diyor sevgili dostumuz Şükrü Kuleyin. Bizler de dostumuza bu güzel düşüncüleri paylaştığı için sonsuz teşekkürler ediyoruz. Burada okumanın meyvesini görebiliyoruz. Senelerce düşmanlık Atatürk’ün yerine sallanan İsmet Paşa!