Fuzuli’nin Su Kasidesi’nde geçen vasiyeti:
Dest busi arzusıyla ger ölsem dostlar. Kuze eylen toprağım sunun anunla yâre su (Dostlarım, şayet onun elini öpme arzusuyla  ölürsem, öldükten sonra toprağımı testi yapın ve onunla sevgiliye su sunun)

Türk Divan Edebiyatı’nın ünlü şairi Fuzuli'nin, Su Kasidesi’ndeki vasiyeti Trabzon 88. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi tarafından gerçekleşiyor. Bağdat yakınlarındaki Fuzuli’nin mezarından, Türkiye konsolosluğundaki görevli özel harekât polisleri toprak alarak okula gönderdi. Gönderilen toprakla yapılan testinin Medine yolculuğu cumartesi günü başlıyor. Testiyle yola çıkacak olan Okul Müdürü Hasan Suiçmez, Hz Muhammet’in mezarını sulayacak.

BU GURUR TRABZON’UNDUR

Proje’nin dünyada ilk olduğunu ifade eden Cumhuriyet Lisesi Müdürü Hasan Suiçmez, “Testinin yurtdışına çıkması için İl Müze Müdürlüğü’nden ekspertiz Betvakti raporu alındı ve testi kutulanıp mühürlendi. Cumartesi günü yola çıkılacak ve Medine’de Mescid-i Nebevi’nin içindeki peygamber efendimizin kabri olan Ravza-ı Mutaharra sulanacak. 500 yıllık bir rüyayı gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz, bu gurur Trabzon’un ve lisemizindir” dedi.



PROJE FİKRİ TURGUT OKUTUR’DAN

Projenin öncülüğünü Cumhuriyet Lisesi Edebiyat Öğretmenleri Turgut Okutur, Turan Başağa ve Mustafa Şanlı yürütürken, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Lider Gıda maddi ve manevi destek oldu. Proje fikrini ortaya çıkaran Okutur,  “Bu proje benim Su Kasidesi’ni okuduğumda zihnimde şekillenen bir projeydi. Türk tarihinin kadim şahsiyetlerini, gençlerimize bütün bereketleriyle tanıtmak, onların ruhen özgüvenli yetişmesini sağlamak düşüncesi beni böyle 500 yıllık bir arayışa itti. Hakkın nasibi diyebiliriz” dedi.
Editör: Haber Merkezi