Destek geçtiğimiz 15 Mayıs’ta yasalaştı ve annelere ödeme yapılmaya başlandı.  Yasaya göre, tüm annelere şartsız olarak ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeme yapılıyor. Bir çocuğu olan anneye yapılan destek 4 bin lirayı aşıyor.

İNTERNETTEN BAŞVURU

Torba yasa ile yürürlüğe giren uygulama annelerin yüzünü güldürmüştü. Fakat başvuruların nereye yapılacağı merak konusu oldu. Destek için başvurular, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müdürlüklerine, Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine, ilçelerde ise kaymakamlık binalarının içindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılacak. Anne ya da baba çocuğun TC kimlik numarasıyla isterse Aile Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden de başvuru yapabilir.  Devlet desteği alan ailelerde, yardım annenin tebliğ edeceği banka hesabına yatırılıyor.  Ayrıca doğum yardımına hiçbir şekilde haciz uygulanamıyor. Yardım 15 Mayıs 2015’ten sonra doğan çocuklar için geçerli olacak.

SÜT VE RAPOR PARASI

Destek canlı doğan her bir çocuk için 'bir defaya mahsus' yapılıyor. Süt parası için SGK il müdürlüğüne sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak başvurmak gerekiyor. 5 yıl içinde başvuru yapılmazsa para SGK'ya kalıyor.  4099 lira iş göremezlik ödeneği hamilelik  ortaya çıktığında belirli oranda gelir güvencesi sağlıyor. Doğumdan önce 8 hafta, doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta izin veriliyor. Doğum nedeniyle bu yıl 16 hafta izin kullanan sigortalı kadın 4099 lira iş göremezlik ödeneği alacak. Anneye ilk çocukta en az toplam 4521 lira ödenecek.  

Promosyon yaza hazır
Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, emeklilere verilmesi planlanan banka promosyonuyla ilgili yaz başına kadar bir değerlendirmeyi ortaya koyacaklarını belirtti. Bakan Soylu, “Bu ayın sonuna kadar nasıl bir yol izleyeceğimiz, nasıl bir süreç ortaya koyacağımız hemen hemen belirlenecektir. Sonra da ulaştığımız sonucu Sayın Başbakanımızla paylaşacağız. Yaz başına kadar bu meselede bir noktaya geliriz” dedi.
Editör: Haber Merkezi