Bankaların faiz dışında tüketicilerden aldığı, 2013'te 17 milyar TL gelir elde ettikleri 61 kalem ücret ve komisyon nihayet sadeleştiriliyor. 5 ay önce çıkan Tüketicinin Korunması Kanunu'yla yetki verilen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ücretlerin azaltılması yolunda adım attı. Ücret, komisyon ve masraflara ilişkin yönetmelik taslağını kurum içi yayımlayan BDDK, hangi hizmet gruplarında tüketiciden ücret alınacağını belirledi. Buna göre yeni bir ürün ve hizmet grubundan ücret almak isten banka, BDDK'nın onayına başvuracak. Taslağa göre kart çıkaran kuruluşlar, yıllık üyelik ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorunda olacak. Kredi kartı ücreti, ancak finansal tüketicinin kartı borçlandırıcı nitelikteki ilk kullanımını takiben ve yıllık olarak tahakkuk ettirilebilecek. Limiti 5 bin lira ve altında olan kredi kartlarından azami alınabilecek yıllık üyelik ücreti 25 lirayı geçemeyecek. Tutarlar BDDK tarafından değiştirilebilecek. Kredi kartları, içerdikleri özelliklere göre yıllık olarak belirlenen tutar kadar ücretlendirilebilecek. Ek kredi kartının ücreti ise asıl kartın bedelinin yüzde 50'sini geçemeyecek.

NAKİT ÇEKİM ÜCRETİ YOK
Hesap özeti gönderimi, sanal kart oluşturma ve bir takvim yılı içinde kayıp, çalıntı gibi nedenlerle iki karta kadar yapılan basım ve gönderimden ücret alınamayacak. Tüketici ve konut finansmanında da tahsis ücreti dışında hiçbir ücret talep edilemeyecek. Kredi tahsis ücreti, kullandırılan kredi anaparasının binde beşini ve her halükârda 500 lirayı geçemeyecek. Yeniden yapılandırma ücreti de talep edilemeyecek. Taslağa göre kredili mevduat hesaplarından ve kredi kartlarından yapılan nakit çekimi ücreti de kalkacak.

SADECE BUNLARDAN ÜCRET ALINACAK
Bireysel kredi: Tahsis, ekspertiz, rehin
Mevduat: Hesap işletimi
Para çekme: Para çekme, diğer bankadan bakiye sorgulama
Para transfer: EFT, havale, SWIFT, hatalı veya rutin işlem dışında para transferi
Kredi kartı: Yıllık aidat, kart yenileme
Diğer: Kiralık kasa, fatura ödeme vs.

TAKSİTTE HEDİYE ÇEKİNE GEÇİT YOK
BDDK 1 Şubat'ta yürürlüğe giren taksit sınırlamasının da kapsamını genişletti. Buna göre taksit uygulaması kısıtına, "Hediye kart, hediye çeki gibi herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamaz" hükmü eklenecek.
Editör: Haber Merkezi