Kredili mevduat hesaplarının faizlerine sınır getirilmesinin ardından bazı bankalar taksitli KMH uygulamasına geçmeye, komisyon almaya hazırlanıyor.
Bankalar, kamuoyunda ek hesap veya destek hesap olarak bilinen kredili mevduat hesaplarına (KMH) ortalama yüzde 5 civarında faiz uyguluyordu. Ancak mevcut faiz seviyelerinin çok üzerinde olan bu rakam için Merkez Bankası’ndan bir ayar geldi ve bankaların en fazla yüzde 2.22 oranında faiz uygulayabileceği yönünde karar alındı. Bu da bankaların toplamda 1.1 milyar liralık faiz gelirini kaybetmesi anlamına geliyor.

YENİ YOL BULUNDU
Bazı bankalar bu kaybı telafi için yeni yollar arıyor. Bankacılık sektöründen edinilen bilgiye göre bankalar, KMH talebinde bulunan müşterilerinden nakit çekimde olduğu gibi hem ücret hem de komisyon almaya hazırlanıyor. Piyasada konuşulan oranlar ise komisyonun yüzde 3, ücretin de 5 TL civarında olacağı yönünde. Bankaların sistemlerini buna göre revize ettikleri bilgisi gelirken, yüzde 3’lük komisyonun gerçekleşmesi halinde yeni uygulama şöyle olacak:

100 LİRAYA 63 LİRA
“Vatandaş KMH talebinde bulunduğu zaman banka Merkez Bankası’nın belirlediği üst limit olan yüzde 2.22 faizle bu parayı verecek. Ancak talep edilen paradan ortalama yüzde 3 komisyon alacak. Üzerine yine 5 lira da ücret kesecek. 1000 TL KMH talep eden müşteriden önce 30 lira, arkasından 5 lira alıp 35 lira kesecek. Yüzde 2.22’lik faiz de eklendiğinde (BSMH ve KKDF ile bu oran yaklaşık yüzde 2.8 oluyor) 1000 lira KMH kullanan bir vatandaşın ay sonundaki ödemesi 1063 liraya çıkacak. Üzerinde çalışılan oranlar gerçek olursa vatandaşın ay sonunda ödediği net faiz yüzde 6.3’e yükselecek.

YÜZDE 5-6 KOMİSYON
Bankaların hazırlık yaptığı taksitli KMH uygulamasında ise komisyon oranlarının yüzde 5-6 seviyelerine çıkabileceği konuşuluyor. Peki bankaların bulduğu bu yola hükümetin ve Merkez Bankası’nın tepkisi ne olacak. Bunu da uygulama hayata geçtikten sonra göreceğiz...

VERGİDE ELEKTRONİK DENETİM DÖNEMİ
Maliye Bakanı Şimşek, beyanların yüzde 90’ının elektronik ortamdan geldiğini belirterek “Denetimlerimiz de artık elektronik olacak” dedi. MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de mali konularda teknolojik hizmet vermek için seferberlik ilan ettiklerini, önümüzdeki iki yıl içinde de 5 bin civarında vergi müfettişi alacaklarını söyledi. Şimşek “Beyanların yüzde 90’ı elektronik ortamdan geliyor. Elektronik denetime bile geçeceğiz. Bundan sonra denetimleriniz bile artık elektronik olacak. Bakın her şeyinizi elektronik ortamda kayıt altına alın, arşivleyin.
Bu konuda çalışmalarımız sonlandı, sonlanmak üzere. Önümüzdeki süreçte bunları yapacağız” dedi. Bakan Şimşek, Eskişehir’de ‘Kayıt dışı ekonominin nedenleri, sonuçları ve çözüm önerileri’ konulu konferansta yaptığı konuşmada, vergi konusunun çok önemli olduğunu belirterek “Bir iki yıldır vergi müfettişi alımı konusundaki işlerimiz biraz aksak gitti. Ama gelecek yıl bu işi bitireceğiz, 5-6 bin civarında vergi müfettişi alacağız. Böylelikle vergi müfettişi sayısını 12 bine çıkaracağız ve işlerimiz daha güzel, kontrollü ve rahat olacak. Bu konudaki kapasiteyi artıracağız” dedi.