Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, üzerindeki çalışmaların bittiği yeni aslerlik sistemiyle ilgili son bilgileri paylaştı. Bakan Akar, açıklamalarıyla bedelli olarak askerlik yapacakların merak ettiklerini de yanıtlamış oldu.

30 BİN LİRA
Bedelli askerlik ücretiyle ilgili konuşan Hulusi Akar; "Biz '15 bin lira' dersek ne olabilir, '30 bin lira' dersek ne olabilir, '50 bin lira' dersek ne olabilir diye tek tek çalıştık. Hem Silahlı Kuvvetleri'n hem gençlerin ihtiyacını karşılamak bakımından en optimal çözümün 30 bin lira civarında olması gerektiği ortaya çıktı." dedi.

BAŞVURU FAZLA OLURSA KURA
Bedelli askerlik için kontenjanın bir yılda 145 bin kişiyle sınırlı olacağını belirten Akar; "Yapılan hesaplamalar sonucu bir yılda 145 bin kişinin bedelli askerlik yapabilmesi mümkün. 145 binden fazla bedelli başvurusu olursa durum ne olacak? Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü'nde öğretmenlerimizde, doktorlarımızda olduğu gibi kura olacak. Kuranın şekli, yapılan tecrübelerden istifade edilerek belirlenecek." diye konuştu.

1 AY EĞİTİM ZORUNLU
Bedelli olarak askerlik yapacakların da bir ay silah altına alınacağını belirten Milli Savunma Bakanı; "Bu gençlerimiz gelecek, bedelli isteyenler dahil, bir ay temel askerlik eğitimi yapacaklar. Millet olmanın, asker olmanın gereği burada bir aylık eğitimi alacaklar. Bu program üzerinde önemle duruyoruz. Gençlerimizin hem günlük hayatına hem de gelecek hayatlarına etki edecek bilgileri içerecek bir eğitim vermeye çalışacağız. Bu bir aylık eğitim süresince buraya gelen gençlerimiz her zaman olduğu gibi cüzi miktarda harçlık alacaklar. Bir aylık eğitimin ardından bedelli askerlik yapanlar ayrılacak ve faaliyetleri tamamlanacak." ifadelerine yer verdi.

"30 BİN LİRA OLMAZSA SİSTEM KENDİNİ KARŞILAMIYOR"
Bedelli askerlik ücreti olan 30 bin liranın aynı kalmayacağını belirten Hulusi Akar, astsubay maaşlarına zam geldiği oranda bedelli askerlik ücretinin de artacağını açıkladı. 30 bin lira fazla eleştirilerine ise; "Yaptığımız objektif çalışmalarda, projeksiyonlarda bunun normal olduğunu değerlendiriyoruz. Bu sistemin karşılanması için bizim buna ihtiyacımız var. Diğer türlü sistem kendi kendini karşılayamıyor, desteklemiyor. Ayrıca bu miktar bir seferde, peşin olarak verecekler." diye cevap verdi.

Editör: Haber Merkezi