AK Parti milletvekilleri, çarşı ve mahalle  bekçilerine halka yardım, vatandaşlardan kimlik sorabilme görevi ile adli  görevler verilmesi gibi düzenlemeleri de içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığına  sundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Bekçilerin, görevlerini hukuk  devletine uygun şekilde yapmasını kanunla teminat altına almış oluyoruz." dedi.  Muş, Meclis Başkanlığına sundukları kanun teklifinin detaylarını anlattı.  Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'nda değişiklik öngören kanun  teklifinin 18 maddeden oluştuğunu belirten Muş, "Son dönemlerde çarşı ve mahalle  bekçileriyle ilgili ciddi istihdam ortaya koyduk ve bununla ilgili toplumun huzur  ve refahı için önemli mesafeler kat edildi." diye konuştu.  Teklifle, 1966'da çıkan kanunun güncelleneceğini dile getiren Muş,  2016 ve sonrasında yapılan atamalarla toplam 21 bin 300 civarında çarşı ve  mahalle bekçisinin emniyet teşkilatında görev yaptığını belirtti.

Atama müjdesi 
Muş, 8 bin 200 civarında çarşı ve mahalle bekçisinin, işlemlerinin  tamamlanmasının ardından    2020 yılı içinde atamasının yapılacağını bildirdi.

Çarşı ve mahalle bekçisi mekanizmasının önemine dikkati çeken Muş,  çarşı ve mahalle bekçilerinin, 2018 eylül ayından bugüne kadar 3 bin 643  hırsızlık olayına müdahalede bulunduğunu vurguladı.  Bu kapsamda 1032 kayıp çocuğun bulunarak ailelerine teslim edildiği  bilgisini aktaran Muş, "18 yaş üstü 3 bin 154 kayıp şahıs bulundu ve aileleriyle  buluşturuldu. 58 bin 168 aranan şahıs hakkında işlem yapıldı. 237 kilogram eroin,  uyuşturucu, esrar, bonzai gibi maddeler ile 28 bin 679 uyuşturucu hap ele  geçirildi. 20 uzun namlulu silah, 2 bin tabanca, 761 av tüfeği, 5 EYP, 6 el  bombası, 21 bin 223 mermi ve av tüfeği kartuşu, 3 bin 17 kuru sıkı tabanca, 3 bin  242 tabanca şarjörü ve muhtelif parça ele geçirildi. Buradaki rakamlar aslında  çarşı ve mahalle bekçiliğinin ne kadar önemli bir alanı doldurduğunu ve etkin bir  vazife yaptığını göstermektedir." ifadelerini kullandı.

Çarşı ve mahalle bekçilerine halka yardım görevi
Kanun teklifiyle, 1966'dan bugüne kadar uygulanan Çarşı ve Mahalle  Bekçileri Kanunu'nun revize edileceğini söyleyen Muş, teklifte çarşı ve mahalle  bekçilerinin istihdamına ilişkin usul ve esasların yer aldığını dile getirdi. Teklifte, çarşı ve mahalle bekçilerinin halka yardım görevlerinin  sıralandığını, kamu düzeni ve güvenliğini sağlamak için yapacağı işlem ve  görevlerin yer aldığını söyleyen Muş, "Çarşı ve mahalle bekçileri, akşam güneşin  batışından sabah doğuşuna kadar görevli oldukları mıntıka içinde bu vazifelerini  icra edecekler." dedi.

Bekçilerin, önleyici ve koruyucu görevleri yerine getireceklerini,  önemli bir görevlerinin de bulundukları mıntıka içinde devriye atmak olduğunu  belirten Muş, "Kanun teklifiyle çarşı ve mahalle bekçileri, kimliklerini ibraz  etmek suretiyle vatandaşlarımızdan kimlik sorabilecekler. Bu yetkiyi kanun  teklifiyle kendilerine vermiş olacağız. Bu daha önce yönetmelikteydi, kamuoyunda  bir tartışma vardı. Bunu kanunla düzenleme altına almış olacağız." şeklinde  konuştu.

Çarşı ve mahalle bekçilerinin adli görevlerinin de olacağını söyleyen  Muş, bunların, suç işlenme anında veya hemen sonrasında suçlulara müdahalede  bulunmak, oradaki kanıtları muhafaza altına almak, delillerin kaybolmamasını  sağlamak ile ortadan kaldırılmasını engellemek olduğunu aktardı. Bekçilerin, suçluları gözaltına alarak genel kolluk kuvvetine  bildireceğini anlatan Muş, teklifle, daha önce polisle beraber çalışan çarşı ve  mahalle bekçilerine jandarmayla da çalışma imkanı getirileceğini kaydetti.

"Bekçiler kimlik sorar mı, soramaz mı" tartışması 
Bekçilerin, aranan şahısları yakalama ve bunu genel kolluk kuvvetine  bildirme görevlerini ifa edeceğini dile getiren Muş, "Kanun 1966'da çıktı, bunu  günümüze uyarlıyoruz, çeşitli değişiklikler var. Ana görevleri bu saydığım  alanlar. Kanun, günümüze revize edilecek." dedi. "Bekçiler kimlik sorar mı, soramaz mı" tartışmasını hatırlatan Muş,  şunları kaydetti:  "Yönetmelikte kimlik sormayla alakalı yetkileri vardı, sonra bu  yönetmelikte olduğu için biliyorsunuz yargıya taşındı. Biz bunu kanunla hüküm  altına alıyoruz. Görev yapan çarşı ve mahalle bekçimize, kendi kimliğini önce  ibraz etmeleri ve makul bir sebep gördükleri anda vatandaşlarımızı durdurup  kimlik sorma yetkisini veriyoruz. Çünkü çarşı ve mahalle bekçileri, 58 bin aranan  şahıs hakkında işlem yapmış.  Bunlar hep vatandaşımızın ve toplumumuzun huzur ve refahı için yapılan  uygulamalardır. EYP'ler, el bombaları, kalaşnikoflar ele geçirildi. Düşünün,  bunlar yakalanmamış olsa Allah muhafaza toplumda nasıl olaylar meydana gelebilir,  nasıl sonuçlar ortaya çıkabilirdi? Bu anlamda bekçilerin, görevlerini hukuk  içinde, hukuk devletine uygun şekilde yapmasını kanunla teminat altına almış  oluyoruz."

Editör: Haber Merkezi