Cumhurbaşkanı ABDullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan; Cumhurbaşkanlığı seçimi çerçevesinde Ankara kulislerinde merakla beklenen görüşmelerini, bugün Çankaya Köşkü'nde yapacak. Gül ile Erdoğan'ın saat 18.00'de yapacakları görüşme; cumhurbaşkanlığı seçimi ve iki ismin adaylıkları konusunda yapacakları değerlendirmeler nedeniyle olağan görüşmelerin dışında ayrı ve özgül bir anlam kazandı.
30 Mart'ta yapılan yerel seçimlerin ardından Türkiye'nin gündemine, 10 Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi girdi. Cumhurbaşkanı'nı; Cumhuriyet tarihinde ilk kez halk seçecek. Cumhurbaşkanları daha önce Meclis'te yapılan oylamalar ile seçiliyordu.


Kulislere yansıyan bilgilere göre; Ak Parti'de iki seçenek üzerinde duruluyor.

Birincisi; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ak Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesi. İkincisi ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 5 yıllık süre için yeniden aday gösterilmesi. İktidar kulislerinde, bir üçüncü ihtimal üzerinde bu aşamada durulmuyor. Bu çerçevede Gül ile Erdoğan'ın seçimin ardından yaptıkları açıklamalar önemli.

Gül ile Başbakan Erdoğan, seçimin ertesi günü 31 Mart'ta Çankaya Köşkü'nde sürpriz bir görüşmede bulunmuştu. Gül'ün programına akşam saatlerinde eklenen görüşmeye, Erdoğan elinde bir dosyayla çıkmıştı. Bu görüşme devlet günü çerçevesinde yapılmıştı.

BUNUN DA GÜNÜ GELDİ
Nisan ayının ilk günlerinde Kuveyt gezisine çıkan Gül, ziyareti sırasında basın mensupları ile sohbetinde şunları söylemişti:
"Şimdi bu seçim aradan çıktıktan sonra bundan sonraki seçim Ağustos’ta cumhurbaşkanlığı seçimi olduğuna göre bunun da günü geldi. Bu da konuşulacaktır tabii. Ne zaman derseniz; seçim yeni çıkmış. Seçimin neticeleri bile ilan edilmemiş. Bunlar bir ilan edilir. Nihayetinde o günlere gelmiş olduk. Nisan ayının sonunda Mayıs ayının başında bunlar netleşmiş olur. Nasıl olur, ne olur, ne olur, bunları cumhurbaşkanlığı seçiminden önce oturur konuşuruz; Başbakan’la da diğer arkadaşlarımla da ona göre karar veririz. Cumhurbaşkanlığı ile her şeyin artık konuşulacağı gün geldi. Herkes bununla uğraşacak. Mayıs ayı içerisinde herhalde bunlar netleşir.
( 'haber vermeden sürpriz adım atar mı?' sorusu üzerine:) Açıkçası ben Başbakan’a yapmam, O da bana yapmaz. Bu tip öyle meselelerde oturup konuşuruz. Manşetlerden öğrenmem."

ARAMIZDA MÜZAKERE EDERİZ
Başbakan Erdoğan, 4 Nisan'da, Azerbaycan'a hareketinden önce ATATÜRK Havalimanı'nda gazetecilerin soruları üzerine, "Sayın Cumhurbaşkanımızın 'konuyu aramızda müzakere ederek bir karara varırız' kanaatini ben de paylaşıyorum" demişti.

GÖZLER BU GÖRÜŞMEYE ÇEVRİLDİ
Bu açıklamaların ardından gözler bugün Çankaya Köşkü'nde yapılacak görüşmelere çevrildi. Perşembe günü, Çankaya Köşkü'nde olağan görüşmelerin yapıldığı devlet günü. Gül'ün; perşembe günü Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı ile ayrı ayrı görüşmesi bekleniyordu. Ancak Gül'ün perşembe günkü programı, klasik devlet günü programlarından ayrı formatta düzenlendi. Milliyet'in aldığı bilgiye göre, Gül, 10 Nisan perşembe günü saat 13.00'te Çankaya Sofrası'nda konuklarıyla buluşacak. Öğlen yemeği formatındaki bu programın gündemi, Kırım sorunu. Gül, saat 15.45'te ABD'deki Ahıska Türkleri Derneği heyetini kabul edecek. Gül, saat 18.00'de ise Başbakan Erdoğan ile görüşecek. Görüşmenin saati, görüşmenin ardından Gül ile Erdoğan'ın görüşmeyi akşam yemeği ile sürdürebileceği izlenimine de neden oldu. Gül ile Erdoğan'ın görüşmesi, cumhurbaşkanlığı seçimi ve adaylıkları çerçevesinde yapacakları değerlendirmeler açısından ayrı bir anlam kazandı.
Editör: Haber Merkezi