Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla Çanakkale'de düzenlenen törenler başladı. Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk bırakma töreni sırasında, Çanakkale Boğazı'nda demirleyen TCG Barbaros Fırkateyni'nden 21 pare top atışı yapıldı.

21 PARE TOP ATIŞI YAPILDI

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101'inci yıldönümü, kentte farklı coşku ve heyecanla kutlanmaya başlandı. Törenlerde ilk olarak, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Cumhuriyet Meydanı'nda saat 08.30'da başlayan törende, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ahmet Serdar Gündoğdu, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, milletvekili, asker, muharip gaziler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri öğrenciler, hazır bulundu. İlk olarak anıta hükümet adına, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, çelenk bıraktı. Ardından da, Vali Hamza Erkal, Garnizon Komutanı Tuğamiral Ahmet Serdar Gündoğdu ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da çelenk koydu. Bu arada, şehitleri selamlamak adına TCG Barbaros Fırkateyni'nden de 21 pare top atışı gerçekleştirildi. Şehitler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından Boğaz Komutanlığı Bandosunun çaldığı İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi.

ANITA SİVİLLER DE ÇELENK BIRAKTI 

Bu arada, resmi çelenk koyma töreninin sona ermesinin ardından kentteki çeşitli siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları da, kendi çelenklerini Atatürk Anıtı'nı bıraktı. Zaferin merkezinde farklı bir coşkuyla kutlanan törenlerde, polisin de, olası protestolar ve olumsuzluklara karşı aldığı geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti.

Çanakkale’de 18 Mart Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nün 101’inci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 57’nci Alayı simgeleyen Tekirdağlı grup Gelibolu’ya geldi.Çanakkale Savaşı’nda şehit olan 57’nci Alay askerleri anısına Tekirdağ’dan Gelibolu’ya düzenlenen yürüyüşe katılan 100 kişilik grup, Edirne’nin Keşan ilçesinde Çanakkale Savaşları’nda ilk kurşunu sıkan 57’nci Alay ve Uzunköprü’den gelen 15’inci Hava Bölüğü ile buluştuktan sonra yürüyüşlerine devam ederek akşam saatlerinde Gelibolu’ya geldi.

101 YIL ÖNCE BALKANLARDAN GELEN RÜZGAR

57’nci Alay grubu bu yıl bir değişiklik yaparak yürüyüş grubuna birde atlı süvari katarak yürüyüşü daha renkli hale getirdi. Grubun şehir merkezine vatandaşların alkışlarıyla ayak bastı. Atatürk anıtı önünde sona eren yürüyüşün ardından Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, 57’nci Alay grubunu çiçeklerle karşıladı. Karşılama sonrası Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özcar, "Balkanlardan gelen bir rüzgar bundan yaklaşık 101 yıl önce burada çok güzel şeyler yarattı. Yeni Türkiye’nin kuruluş yeri oldu ve Gelibolu ismi tarihteki ölmez yerini aldı" dedi.

"GELİBOLU'DA BİR GECE MİSAFİRİZ"

Başkan Özacar’ın konuşmasının ardından 57’nci Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet Selim Yıldız, bu yürüyüşü 5’inci kez düzenlediklerini belirterek, "Gelibolu’da bu gece misafiriz. Yarın bir kısmımız, 2’nci Kolorduda yapılan törenlere katılacak, bir kısmımızda bu gece 57’nci Alayın siperlerin olduğu yerde meşalelerimizle nöbet tutacağız. Atalarımızın şehitlerimizin ruhlarını yad edeceğiz. Bizim yürüyüşümüzün amacı bu günü unutmamak ve günü bu güne taşımak, birlikte olduğumuzu göstermek. 57’nci Alayın şehitliklerine gidin,Bakü’den Galiçya’ya, Kırım’dan Yemene kadar her yerden gelen insanların Çanakkale ruhunu ve Çanakkale muharebelerini kalbinde taşıyarak bir bütünsellik yarattı. O ruhu bugün istiyoruz, yeniden istiyoruz, çünkü çok ihtiyacımız var" dedi. Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Mustafa Özacar, 57’nci Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet Selim Yıldız’a çiçek ve yaralı asker heykelini hediye etti. Geceyi Gelibolu’da geçirecek olan ve yarın (Cuma) ilçedeki törenlere katılacak olan 57’nci Alay grubu daha sonra Şehitlik Abidesi’nde yapılacak olan törenlere katılmak için ilçeden ayrılacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ÇANAKKALE'DE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101. yılı törenlerine katılmak üzere özel uçak "ANA" ile saat 08.16’da Çanakkale’ye gitti. Erdoğan’ı, Esenboğa Havalimanı’nda Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar ile öteki yetkililer uğurladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gençlik ve SporBakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de Çanakkale’ye gitti.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101. yılı dolayısıyla 18 Mart Stadyumu’nda düzenlenecek törene katılarak Valiliği ziyaret edecek olan Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile Şehitler Abidesi’ndeki törene iştirak edecek.

Editör: Haber Merkezi