Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Denetleme Kurulu Başkanı Metin Önal, Trabzon hasır bileziğinde olması gereken 'TTH' işaretine yönelik denetimlere başladıklarını söyledi.

Trabzon'da 150 yılı aşkın bir süredir yeni evlenen gelinlerin ve kadınların kollarını süsleyen Trabzon hasır bileziği artık denetleniyor. Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası ikinci el hasırın vitrinlerde satılmasına veya alınmasını engellemek için denetimlerini sıklaştırdı.

Trabzon hasır bileziğini Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası olarak garanti altına alabilmek için coğrafi işaret uygulaması yaptıklarını belirten Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Denetleme Kurulu Başkanı Metin Önal, "Hasırın kilit kısmı olan bölümde TTH (Trabzon Telkariye ve Hasırı) işareti olmayan hasır bilezikleri vatandaşlarımız almasın. Yaz sezonundayız ve düğün hazırlıkları devam ediyor. Türkiye genelinde hasırlarımız satılmakta. TTH işareti olan hasırları alsınlar" dedi

Trabzon Telkariye ve Hasırı (TTH) coğrafi işaretli hasırların üretilmesiyle birlikte kötü hasır döneminin ortadan kalktığını belirten Önal, " Yapmış olduğumuz çalışmalarda esnafımızın ve müşterilerimizin bu coğrafi işaret konusuna çok büyük bir titizlik gösterdiğini görüyoruz. Coğrafi işareti olmayan ürünlere itibar göstermediklerini gördük. Bununla ilgili olarak yasal bir süreç başlattık ve Türkiye çeşitli illerinde uygulamalarımız devam ediyor. Bunu daha yaygın ve etkin hale getireceğiz. Daha öncesinde salaş bir durum mevcuttu. Müşteriden gelen hasır bileziklerin tekrar tamir edilerek vitrinde satılıyordu. Bunun adaletli olmadığını maddi ve manevi olarak esnafımıza ve alıcıya hiç bir fayda sağlamadığını gördük. 555 sayılı kanunun gereklerini titizlikle uygulamaya çalışıyoruz. Bununda meyvelerini görüyoruz. Yaptığımız denetimlerde , coğrafi işareti olmayan (TTH) ürünleri satan esnafımıza ikazlarımızı yapıyoruz. 6 ay veya 1 yıl gibi bir zaman içerisinde yasal süreci ve cezai işlem uygulanıyor. Bu tabi Trabzon Bileziği için geçerli bir durum. Biz coğrafi işareti alıp Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası'na ait bir marka oluşturduk. Türkiye'yi bırakın dünyanın bir yerinde üretilmesi yasaktır. Trabzon hasırı Trabzon il sınırları dışında üretilemez ve satılamaz" ifadesini kullandı.

Önal, denetimlerin yanı sıra tanıtımlarda bulunduklarını ve takı fuarlarına katılarak Trabzon Hasır Bileziği'ndeki coğrafi işaret dönemini anlattıklarını sözlerine ekledi.
Editör: Haber Merkezi