SONNOKTA BERKANT PARLAK - Türkiye’nin gündemine oturan 5,8 büyüklüğündeki İstanbul depremi, ülke gündemine yeniden depremin girmesine neden oldu. Daha önceki deprem tehlike haritalarında düşük seviyede tehlikeli bölge olarak görülen Doğu Karadeniz, 2019 yılının başında Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni haritada riskli bölge hâline geldi. Trabzon’un ve Rize’nin kuzeyinden ve güneyinden geçen isimli 2 fay hattı büyük risk oluşturuyor.

RİSK 2 KAT ARTTI
Jeoloji Mühendisliği Profesörü Osman Bektaş, İstanbul’daki depremin Trabzon’la bir ilgisinin olmamasına karşın bölgenin ciddi bir tehdit altında olduğunu açıkladı. Yeni deprem tehlikesi haritasıyla riskin arttığını kaydeden Bektaş “Karadeniz’in yaklaşık 10 km kuzeyinden geçen Karadeniz fay hattı güneye doğru eğimlidir. Güneyimizdeki fay hattı da dikine eğimlidir. Bunlar tehdit oluşturuyor. Trabzon’un deprem riski 2 kat arttı.” dedi.

50 YIL İÇİNDE 6,5 ŞİDDETİNDE
Trabzon ve çevresinde 50 yıl içinde olabilecek en büyük depremin 6,5 şiddetinde olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Bektaş şöyle devam etti: “Binalarımızı en az 6,5 şiddetindeki depreme dayanıklı yapmalıyız. Dere yataklarındaki alüvyonlar, yumuşak zeminler, deniz kenarındaki yapılaşmalar bu depremi büyütebilir. Kıyılardaki dolgu alanları depremi daha şiddetli hissedebilir. Zemin etütlerine çok önem verilmeli.”

Editör: Haber Merkezi