Yeni tip sürücü belgelerin üretilmesi ve uygulamasına ilişkin işlemlerin devam ettiğine dikkat çeken İçişleri Bakanı Güler,  “1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yeni ehliyetlerin verilmesi işlemi başlatılacaktır. İlk defa sürücü belgesi alanlar için aday sürücülük uygulaması getirilmiştir” dedi.
 
Karayolları Trafik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağının hazırlandığını ve Başbakanlığa sunum aşamasına geldiğini belirten İçişleri Bakanı, “Bu kanun tasarısıyla yaya öncelikli bir düzenleme yapılacak, yaya veya okul geçitlerinde ilk geçiş hakkını yayalara vermeyen sürücüye cezalar artırılacaktır. Muayenesiz araçların satışları engellenecektir. Araçlarda belirli zamanlarda ve şartlarda kış lastiği kullanımı zorunlu hale getirilecektir” şeklinde konuştu.
 
Silah Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısının da İçişleri Komisyonunda olduğunu ifade eden İçişleri Bakanı, "Bu tasarıyla yivsiz silahlara ilişkin edinim yaşı 18, yivli av tüfeklerine ilişkin edinim yaşı 21 ve tabancalara ilişkin edinim yaşı da 25 olarak düzenlenmektedir. Alkollü ve uyuşturucu madde kullanmış şekilde araç kullananların cezalandırılması da düzenlenmiştir. Kamuoyunda maganda diye bilinen bu çeşitli toplantılarda bazı kötü olayların meydana gelmesine sebep olan bu davranışların önlenmesi amaçlanmaktadır” dedi.
 
Güvenlik, özel güvenlik, pasaport, silah ve patlayıcı maddeler ile trafik tescil birimlerini kapsayan emniyet hizmetlerinin iyileştirilmesi çalışmasının da son aşamaya gelindiğini ifade eden Güler, şöyle devam etti:
“Bu çalışma sonucunda bugün nüfus verileri esas alınarak emniyet birimleri tarafından düzenlenen pasaportlar bundan böyle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecektir. Yılda yaklaşık 2,5 milyonun üzerinde düzenlenen araç trafik belgesi kaldırılacak, yerine araç muayene istasyonlarının vermiş olduğu araç muayene raporu yeterli olacaktır. İkinci el araç alım satımlarında malik dışında başka bir husus değişmiyorsa bundan böyle vatandaşımızın emniyet birimlerine gitmesine gerek kalmayacak, araç tesciline ilişkin araç tescil belgesi satış işleminin yapıldığı noterlikte düzenlenerek vatandaşımıza verilecektir. Bu sayede emniyet birimlerine yılda yaklaşık 4 milyon 100 bin vatandaşımız gitmeyecek, emniyet birimlerinin bu konudaki işlemlerinde de yüzde 85 azalma olacaktır.”
 
-“90'A YAKIN BELGE ARTIK İSTENMEYECEKTİR”-
 
Vatandaşların bazı istisnai hâller dışında, sürücü kursunu bitirdikten sonra yapılan sınavda başarılı olması hâlinde artık sürücü belgesini almak için kurum kurum dolaşmayacağını, sürücü belgesi basılarak adresine gönderileceğini ifade eden İçişleri Bakanı Muammer Güler, “Bu çalışmayla, her düzeydeki mevzuatın aşırı yorumlanmasından kaynaklı istenilen yaklaşık 90'a yakın belge artık istenmeyecektir” dedi.
Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun çerçevesinde, terörden zarar gören vatandaşların zararlarının karşılandığına işaret eden Bakan Güler, şöyle dedi:
“9 Aralık 2013 tarihine kadar zarar tespit komisyonlarına toplam 364 bin 92 başvuru yapılmış ve bu başvuruların 331 bin 13'ü de sonuçlandırılmıştır. Zarar gören vatandaşlarımıza bugüne kadar 3 milyar 99 milyon 684 bin Türk lirası ödenmiştir. 2014 yılı için de 50 milyon TL ödenek öngörülmüş bulunmaktadır.”
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki kamu görevlileri, er, erbaş, geçici köy korucuları ve gönüllü köy korucularından terör eylemleri nedeniyle şehit olanların yakınları ile gazilere, çalışamayacak durumda olan gazilerin ise yakınlarına verilmiş olan kamuda iş hakkının kapsamının genişletilerek 2'ye çıkarıldığını belirten İçişleri Bakanı, “Bugüne kadar 15 bin 985 hak sahibi, Bakanlığımız koordinasyonunda kamu kuruluşlarında istihdam edilmiştir. 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanun gereğince 2013 yılında 1 milyon 990 bin TL nakdî tazminat ödemesi de yapılmıştır” diye konuştu.
30 Mart 2014'te yapılacak mahallî Betlike idareler seçimleri sonrasında Türkiye'de 51 il özel idaresi, bin 394 belediye ve 18 bin 237 köy olacağını belirten İçişleri Bakanı, “ Bin 394 belediyenin 30'u büyükşehir belediyesi, 51'i il belediyesi, 519'u büyükşehir ilçe belediyesi ve 400'ü de ilçe belediyesi ve en son olarak da 394'ü belde belediyesi olacaktır” dedi.
 
-“YENİ VE PROFESYONEL BİR SINIR KOLLUĞU TEŞKİLATI KURULACAK”-
 
Sınırların korunmasından sorumlu olacak yeni ve profesyonel bir sınır kolluğu teşkilatının kurulması için çalışmaların devam ettiğine dikkat çeken İçişleri Bakanı, “Sınırlarda yaşanan her türlü güvenlik sorunu ve yasa dışı geçişler -iç güvenliğimiz de dolayısıyla- Bakanlığımızı da yakından ilgilendirmektedir. Bu nedenle, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Bakanlığımıza verilen sınır aydınlatmalarına ait yatırımların yapılması görevi yanında, hazırladığımız entegre sınır güvenliği sistemi projesiyle en kısa sürede bütün kara sınırlarımızda modern bir gözetleme sistemi tesis etmeyi hedefliyoruz” dedi.
 
-“600 BİNİ AŞKIN SURİYELİ ŞU ANDA ÜLKEMİZ SINIRLARI İÇİNDE GEÇİCİ SIĞINMA STATÜSÜNDE BULUNMAKTADIR”-
 
Kamplarda şu anda çadır kent ve konteyner kentlerde barınan Suriyeli sayısının 205 bin 503 olduğuna dikkat çeken İçişleri Bakanı Güler, "Kamp dışında barınan Suriyeli sayısı da yaklaşık 400 bindir. Yani 600 bini aşkın Suriyeli şu anda ülkemiz sınırları içinde geçici sığınma statüsünde bulunmaktadır” dedi.
Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 11'inci maddesine göre, genel usuller çerçevesinde, Suriyeli veya bir başka yabancının Türk vatandaşlığına alınma başvurusu yapma hakkının kesintisiz olarak beş yıl Türkiye'de ikamet şartına bağlı olduğuna dikkat çeken İçişleri Bakanı, şöyle devam etti:
“Suriyelilerin Türk vatandaşlığını kazanmalarıyla ilgili özel bir düzenleme yoktur, sadece 5901 sayılı Kanun'a göre vatandaş olabilirler. 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu kapsamına göre, bugüne kadar, Suriye uyruklu yabancılardan Türk vatandaşlığını kazananların sayısı 1923'ten günümüze kadar 5.730'dur ve bunun büyük çoğunluğu evlenme yoluyla vatandaşlığın kazanılması statüsünden kaynaklanmıştır… 2011'de buradaki rakam en son 27 gibi görünüyor, bir önceki yıl 31 olarak görünüyor. Yani, çok az sayıda. Tekrar ediyorum, 1923'ten beri 5.130 olduğuna göre yani 40'lı, 50'li, 60'lı sayıları geçmiyor.”
 
-“TANITMA KARTI VERİLİYOR”-
 
Suriye'lilere Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı verilmediğinin altını çizen İçişleri Bakanı, “Hayır, verilmemiştir. Bu kamplarda bulunanlara bir tanıtma kartı veriliyor. Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından onlara verilmiş bir kimlik belgesi söz konusu değildir çünkü vatandaş olmaları söz konusu değildir” dedi.
İçişleri Bakanı Güler, seçimlerde Suriyelilerin oy kullanacağı iddialarına ilişkin de, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan, ister Suriyeli ister hangi ülkenin vatandaşı olursa olsun, Türkiye Cumhuriyeti'nde seçimlerde oy kullanamaz. Bunu ben söylemiyorum, bunu kanunlar söylüyor” dedi.
Muammer Güler, “En son 2013'te alınan vatandaşlık 45, 2012'de 27, 2011'de 31, 2010'da yok, 2009'da 3, 2008'de de 1 olmak üzere hemen rakamı size vermiş oldum” diye ekledi.
 
-“SAYIN BAŞBAKANIMIZIN DA SÖZÜ VAR, BİZİM DE SÖZÜMÜZ VAR”-
 
İçişleri Bakanı Muammer Güler, milletvekillerinin sorularını da yanıtladı. Polislerin özlük haklarına ilişkin sorulara İçişleri Bakanı,  “En stresli en zor en çok gerçekten ücretlerinde iyileştirme yapılması gereken kolluk görevlileridir ve poliste bunların başında gelmektedir. Sayın Başbakanımızın da sözü var, bizim de sözümüz var. Üç konuda arkadaşlarımızın özel sıkıntısı olduğunu biliyorum. Bunların bir tanesi ek gösterge konusudur bir tanesi fazla mesai konusudur bir diğeri de emekliliklerinde maaş düşüklüklerini düzenleyen kanundur. Onları çözeceğiz. Yalnız ben şahsi görüşümü burada ifade ediyorum” dedi.
Muhalefet sıralarından “Olmaz” itirazları üzerine İçişleri Bakanı, “Peki şahsi görüşümü söylemiyorum. Polislerle ilgili bir konuyu getirdiğimiz zaman hemen diğer meslek gruplarıyla ilgili diğer konular getirilerek bu konuda ki herkes genel düzenleme yapsın diye de Maliye Bakanımız büyük bir mali yük getiriyor diye maalesef bu konu biraz geride kalıyor.
Polislerimizle ilgili aktif ayrımcılık yapmanız konusundaki desteklerinizi beklediğimi buradan ifade etmek istiyorum.
Sayın Başbakanımızın bu konuda sözü var, bakanlık olarak da bizim sözümüz var bu konuda” dedi.
Editör: Haber Merkezi