Yaz aylarında artan ikinci el araç  fiyatları, yaklaşan Ramazan Bayramı'nın da etkisiyle 2 ile 8 bin lira arasında  yükseldi. Sıfır kilometre araçlara uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı  ve kurdaki hareketlilik nedeniyle vatandaşlar ikinci ele daha çok ilgi göstermeye  başlarken, bu nedenle ikinci el araç fiyatlarında 3 ile 8 bin lira arasında  yükselme görüldü.

İkinci el piyasasında, ramazan ayından önce 20 ile 40 bin lira  arasında satılan ekonomik sınıf araçların fiyatı 2-3 bin lira artarken, orta-üst  sınıf araçlardaki artışın 8 bin liraya kadar ulaştığı görüldü.

İkinci el araç piyasasında, özellikle düşük kilometreli ve kazasız  araçlar vatandaşlardan daha çok talep görürken, öte yandan bazı vatandaşlar ise  daha uygun fiyatlara satılan kazalı araçları da tercih edebiliyor.

Piyasadaki bir çok kazalı araç, kötü niyetli kişilerce "kazasız"  olarak satışa sunulurken, vatandaşların alacakları araçları yetkili servis veya  kişilerce mutlaka kontrol ettirmesi gerekiyor.

İkinci el araç satın alacak vatandaşların, öncelikle aracın piyasası  hakkında yeterince bilgi toplaması gerekiyor. Bu çerçevede satın alınacak aracın  muadillerinin araştırılması ve fiyat tespitinin doğru olarak yapılması önem  taşıyor.

Aracın ilk sahibinden alınması, daha sonra karşılaşılabilecek "Kazadan  bilgim yoktu" gibi sürprizlerin de önüne geçiyor. Birden fazla el değiştirmiş  araçların bakım raporları istenerek, özellikle aracın kilometresinin  doğruluğundan da emin olunabilinir.

Satın alınacak araç, mutlaka teste tabi tutulmalı. Aracın pahalı  aksamlarından kaporta, şase, motor, şanzıman ve varsa kliması kontrol edilmeli.  Ayrıca, kısa mesafeli de olsa test sürüşü yapılmalı. Çeşitli kanallardan aracın  hasar ve kaza geçmişine bakılabilirken, aracın "pert" yani ağır hasır kaydı olup  olmadığının da sorgulanması gerekiyor.

Öte yandan, internet aracılığı ile satılan bir araca kapora yatırmak  isteyenlerin, kötü niyetli kişilere karşı dikkatli davranması gerekiyor.
Editör: Haber Merkezi