Anadolu Ajansı Editör Masası'na katılan Milli eğitim Bakanı İsmet Yılmaz 1 milyon 200 bin öğrenciyi kapsayan TEOG'un yerine getirilen yeni liseye geçiş sistemi açıkladı. 

Öğrencilerin yüzde 90'nın evlerine en yakın okula, yüzde 10'luk kısmının ise haziran ayında yapılacak sınavla bir liseye yerleştirileceğini duyuran Yılmaz'ın açıklamalarından satır başları şöyle: Yeni sistem tamamlandı. Yeni sistemde sınava girmek isteğe bağlı. Sınav mecburiyeti kaldırıldı. Mevcut sistem TEOG bugüne kadar gelenler arasında en iyi sistemdi. Neden değişti? Bu bir ihtiyaçtan kaynaklandı.

İŞTE TEOG'UN YERİNE GELEN SİSTEMİN ADI
Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik. Sistemin adı Veli Tercihli Serbest Kayıt Sistemi olacak. Bu sistemde veli ve öğrencimiz adresine en yakın okuluna yerleştirilecek. Başvuruda öğrencinin karşısına 5 okul çıkacak, tercih yapacak. Hiçbir öğrencimizi istemediği başka bir okul türüne yerleştirmeyeceğiz. Öğrencinin ve velinin tercihi esas olacak. Yeni sistemle veliler, çocuklarını ortaokula kaydettirdiği anda hangi liseye gideceğini bilecek.Bu yüzde 90'un üzerindeki öğrenciler için. Akademik çeşitlilik sağlanacak ve bu okulun başarı yüzdesini yükseltecek. Sınıfınızda bir başarılı öğrenci varsa, o arkasından birçok öğrenciyi de sürükleyecektir. Akadamik seviyesi farklı öğrencileri aynı sınıfta tutarak genel başarıyı artıracağız.

ESAS GAYEMİZ LİSELERE SINAVSIZ GEÇİŞİ SAĞLAYABİLMEK"
Esas gayemiz liselere sınavsız geçişi sağlayabilmektir. Bunun için bizim bütün liselerimizi fen lisesi, sosyal bilimler lisesi ve proje okullar ayarına çıkarmamız lazım. Diğer okulların kalitesini artırdığımız zaman sınavsız geçişi sağlayacağız.

PROJ OKULLARI İÇİN SINVA YAPILACAK
Biz geldiğimizde 58 tane fen lisesi var. Ne kadar öğrenci var? 12 bin öğrenci var. Şimdi fen lisesi sayımız 302. Öğrenci ne kadar? 120 binin üstünde. 12 binde aldık, 10 kattan fazla artırdık.Bu süreç içerisinde göreceksiniz liselerimiz başarılı oldukça, nitelikli okullar bölümü var. Hakkari’deki Artvin’deki Muğla’daki de aynı başarıyı gösterebilsin, aynı çağdaş eğitimi alabilsin.
Üniversite sonuçlarına bakın her bölgedeki tıp fakültesine giren var. TEOG sonuçlarına bakın her bölgeden birinci var. Biz gerçekten fırsat eşitliğinde büyük mesafe kaydettik. Diğer okulların kalitesini artırdığımız zaman sınavsız geçişi sağlayacağız. 

Nitelikli okullar diyoruz. Nedir bu? Fen Lisesi. Ülkemiz genelinde 17 bin 749 orta okulumuz var, 11 bin 57 lisemiz var. 8’nci sınıfta 1 milyon 200 bine yakın öğrencimiz var. yüzde 90’ının üstündekini yerleştirdik, farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza isteyen 8’nci sınıf öğrencilerimizin girebileceği sınavlar hazırladık. 600 gibi bir rakam. Proje liseleri bunların içine giriyor, bu liselerin ismini ve sayısını mayıs ayında açıklayacağız. Öğrencilerimiz sınava girmeden önce hangi okulların sınavla aldığını bilecek.

"HAZİRAN AYININ İLK HAFTA SONU SINAV OLACAK"
İsteğe bağlı bir sınav. Soruları biz hazırlıyoruz. Hepsi bulunduğu illerde yapılacak.  Sınav yerelde yapılacak ama bütün sorular merkezden Bakanlığımızca  hazırlanacak. Sınav sonuçlarını da kısa süre içerisinde yani Haziran ayı  içerisinde ilan edeceğiz. Sınav çoktan seçmeli soruların yer aldığı, sözel ve  sayısal olmak üzere iki bölüm ve tek oturumdan oluşacak. Sınav temel dersleri  içerecek. Toplam 60 soru olacak ve 90 dakikalık bir süre verilecek. Sınavı 8'nci  sınıf müfredatı olmak üzere 7. ve 8. sınıf ders müfredatına ve müfredatla  amaçladığımız kazanımlara, ders kitaplarımıza uygun şekilde yapacağız.

Siz bizim müfredatımızla, ders kitaplarımızla çalışırsanız orada verilenleri alırsanız başka ihtiyacınız yok. Yerleşme amacıyla sınava giren öğrencilerimize 5 tercih veriyoruz. Ancak gerek bu sınava girenler, gerekse adrese yakın kaydedilecek öğrencilerin duyurusunu aynı anda yapacağız. Ve biz şunu amaçladık. Okullarımız hayatın kendisi gibi olsun. Lisenin ilk günü öğrencinin göreceği başarılı ve başarısız algısını ortadan kaldırıyoruz.

'EN UYGUN SİSTEM OLARAK BUNU ÖN GÖRDÜK'
Aynı sınıfta farklı akademik düzeyde öğrencinin bulunmasını eğitim bilimi açısından önemli görüyoruz. Farklı seviyelerden oluşmuş, ortak gayeye yönelmiş bir liseye geçiş sistemi ön gördük. Stres unsuru olmaktan da çıkardık. Liseye geçiş uygulamasını başlattık. Bunu yaparken çok farklı alternatifler geldi.

Birisi budur mesela… Akademik başarıyı dikkate alın, sosyal gelişim puanını da dikkate alın. İkisini karıştırın, yüzde 85’in üstünde olanları bu sınava alın dedi. Birisi de dedi ki, hayır öyle yapmayın. Öğretmen yapmış olduğu sınavın soruları siz gönderin, açık uçlu olsun, öğretmen okuduğunu yüklesin, dolayısıyla siz de bunu görün. Bir yanlışlık varsa öğretmeni uyarın… Ama sonuçta epey bütün akademisyenlerle bir çalışma yapıldı. En uygununun, en az stres ve sıkıntıya taşıyacağımız sistem olarak bunu ön gördük. Şimdiden velilerimize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.

LİSEYE YERLEŞTİRME 
Liseye yereştirme okul başarı puanı ile yapılacak. 

YABANCI EĞİTİM KURUMLARI SINAV YAPABİLECEK
Yabancı eğitim kurumları isterlerse kendi sınavlarını yapacak, isterlerse MEB'in merkezi sınavından öğrenci alabilecekler. 

2018 YILINDA 20 BİNE YAKIN ÖĞRETMEN ALACAĞIZ
100 bine yakın öğretmen açığımız var. 2018 yılında 20 bine yakın öğretmen alacağız. Bu öğretmenlerin duyurusunu şubat ayında yapacağız. 

Editör: Haber Merkezi