Kanada'da Kur'an-ı Kerim'e Çirkin Saldırı paylaşan: haberler

Kanada'nın Toronto kentinde Peel Bölgesi Halk Okulları Yönetiminin toplantısını basan bir grup, okullarda cuma namazı kılınmasına izin verilmesini protesto ederek Kur'an-ı Kerim'in sayfalarını yırttı.

Peel Bölgesi'nde yaşanan olay, Halk Okulları Yönetimi Başkanı Janet McDougald'ın Kanada resmi yayın kuruluşu CBC'ye yaptığı açıklama ile ortaya çıktı.

McDougald, halk okulları yönetiminin 20 yıldır sorumluluk sahasındaki okullarda öğrencilerin cuma namazı kılmasına izin verdiğini hatırlattığı açıklamasında, "Son iki aydır küçük ama sesi çok çıkan bir grup, kurul toplantılarımızı protesto ederek gösteri yapıyor. Son olarak durumu bölge polisine bildirdik. Salon güvenliği sağlandıktan sonra toplantımıza devam edebildik." diye konuştu.

"CUMA NAMAZI EĞİTİM ÖĞRETİMİ AKSATMIYOR"

Yönetimin internet sitesinden de konuya ilişkin açıklama yapıldı.

Okullardaki Müslüman öğrencilere verilen iznin diğer öğrencilere ve vergi ödeyenlere hiçbir ilave yük getirmediği belirtilen açıklamada, "Okullarda kılınan cuma namazları verilen eğitim öğretime de olumsuz bir etki yapmamaktadır." ifadesi kullanıldı.

POLİS KORUMASINDA TOPLANTI

Peel Bölgesi Halk Okulları Yönetiminin polis korumasında yapılan son toplantısına Ontario Eyaleti Eğitim Bakanı Mitzie Hunter ile Çocuk ve Gençlik Hizmetleri Bakanı Michael Coteau da katıldı.

Bakanlar Hunter ve Coteau, yayımladıkları ortak açıklamada, yayılmaya çalışılan nefret dalgasına karşı dini barınmanın en güçlü ve önemli unsur olduğunu vurguladı.

Öte yandan, Kur'an-ı Kerim'e yönelik çirkin saldırıyı gerçekleştiren grupla ilgili bölge polisinin herhangi bir işlem uygulayıp uygulamadığına dair açıklama yapılmadı.


İSLAMOFOBİ KARŞITI TASARI

Öte yandan Kanada Federal Parlamentosu, İslamofobiyi ve sistematik ırkçılığı kınayan bir tasarı geçirdi.

Liberal Parti Milletvekili İkra Halid tarafından geçen yılın aralık ayında hazırlanan "Motion 103" adlı tasarı, parlamentonun öğleden sonraki oturumunda oylandı.

Oylamada tasarı, iktidardaki Liberal Parti'ye muhalefetteki Yeni Demokrat Parti milletvekillerinin destek vermesiyle 91'e karşı 201 oyla kabul edildi.

Herhangi bir bağlayıcılığı bulunmayan tasarı, İslamofobinin, her çeşit sistematik ırkçılığın ve dini ayrımcılığın kınanmasını içeriyor.

Tasarıda, Kanada hükümetinden, İslamofobiyi, sistematik ırkçılığı ve dini ayrımcılığının her biçimini kınaması, kamuoyundaki nefret ve korku ikliminin kaldırılması yönünde adım atması ve İslamofobi dahil sistematik ırkçılık ve dini ayrımcılığı azaltmak veya ortadan kaldırmak için parlamentoda bir komisyon kurulmasına öncülük etmesi isteniyor.

Tasarıyla kurulacak komisyonun, nefret suçuyla ilgili verileri toplaması, ayrımcılıktan etkilenen topluluklar için ihtiyaç değerlendirmeleri yapması ve bulguları sekiz ay içinde hükümete sunması öngörülüyor.

Ana muhalefetteki Muhafazakar Parti, şubat ayında, tasarıdan "İslamofobi" ifadesinin çıkarılması girişiminde bulunmuş, bu konuda yapılan oylamada 126'ya karşılık 165 oyla "İslamofobi" ifadesinin tasarıda kalması kabul edilmişti.

Kanada'nın Quebec City kentinde 29 Ocak'ta, namaz vaktinde bir camiye düzenlenen ve 6 kişinin ölümüne yol açan olay sonrası daha da önem kazanan tasarı, son aylarda ülke gündemini meşgul eden konular arasındaydı. Milletvekili Halid, önergeyi sunmasının ardından 50 binin üzerinde hakaret ve küfür dolu mesajlarla tehdit edildiğini açıklamıştı.

Editör: Haber Merkezi