SONNOKTA ÖZEL HABER - Döviz krizinden bu yana konkordato ilan eden şirketlerin sayısında artış yaşanıyor. Borçlarının mahkeme kararıyla yapılandırılması yoluna başvuran şirketler arasında, her sektörden büyük ya da küçük ölçekli şirket var. Net bir rakam bilinmemekle birlikte uzmanlar daha önce yılda ortalama 300 şirketin iflas ertelemeye başvurduğunu, bu yıl ise Mart ayından bu yana en az bin şirketin iflas anlaşması başvurusu yaptığını söylüyor.

GENELDE GİZLİ İŞLİYOR
Türkiye’deki furya bölgede adeta domino etkisi yaptı. Trabzon başta olmak üzere tüm Doğu Karadeniz illerinde yaklaşık 70 firmanın nakit sıkışıklığı gerekçesiyle konkordato anlaşması istediği öğrenildi. Marka değerinin zedelenmesi ve alacaklılar arasında paniğe neden olmamak için çoğu şirket konkordato başvuru süreçlerini gizlilik içerisinde halletmek istiyor. Net rakamın daha da fazla olmasından endişe ediliyor.

KONKORDATO NEDİR?
Mali durumu bozulmuş olan borçlunun, borçlarını belli bir oranda ve vadede ödemesine ilişkin alacaklıları ile yaptığı ve mahkemece onaylanan bir anlaşma niteliği taşıyor. Konkordato başvurusu kabul edilen şirketlerde alacaklılar haciz işlemi yapamıyor, bankalar kredilerini isteyemiyor, ipotekler satışa çıkarılamıyor ve devlet bir çeşit geçici koruma sağlamış oluyor.

Editör: Haber Merkezi