Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 13 haftalık yaz  tatilinin iki haftasının nisan ve kasım aylarında birer haftalık ara tatil olarak  planlandığını söyledi. 

Selçuk, Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda, "Yeni Eğitim-Öğretim Çalışma  Takvimi Modeli"ni açıkladı.

2023 Eğitim Vizyonu çalışmaları doğrultusunda yeni bir çalışma  yürüttüklerini bildiren Selçuk, "Bu faaliyet, yeni eğitim öğretim yılımızın  çalışma takvimiyle ilgili yeni bir model. Bu model aslında çok uzun süredir  tartışılan ve Türkiye'nin eğitim öğretim çalışma takviminin çok uzun yıllardır  üzerinde fikir yürütülen ve toplumdaki değişmelere paralel olarak değişmesi  beklenen bir takvim denilebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Yeni takvim çalışmasına neden gereksinim duyulduğuna ilişkin Selçuk,  "Aslında biz verimlilik ve denge üzerinden bir çalışma yapıyoruz. Ama bunu sadece  çalışma takvimi ile ilgili olarak yapmıyoruz. Öğretmen eğitimi açısından  verimlilik, derslerin işlenişi açısından verimlilik, öğretmenlerin sınıftaki  yaptığı projeler ve benzeri çalışmalar açısından verimlilik, Milli Eğitim  Bakanlığının yaptığı tüm iş ve işlemler açısından verimlilik. Bunun genel bir  parçası olarak yaptığımız şey, çalışma takvimini de bu verimlilik ve denge  üzerine oturtmak." diye konuştu.

"TEMEL AMAÇ VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK"
Türkiye'de 13 haftalık yaz tatili süresinin bulunduğuna işaret eden  Selçuk, "Bizim temel çıkışımız 180 iş günü olan çalışma günlerinin sayısını  artırmak değil bizim temel çıkışımız bu günlerin verimliliğini artırmak ve  dengesini kolaylaştırmak. Bu maksatla dünyaya baktığımızda 13 haftalık çalışma  süresi dışındaki tatil süresinin dünyanın en uzun yaz tatili yapan ülkelerinden  biri olduğumuzu gösteriyor. Bu yeni eğitim öğretim çalışma takvimi modelinde  tatil ve okul zamanlarının daha dengeli, verimli bir şekilde oturtulması  hedefleniyor." bilgisini verdi.

Bakan Selçuk, yeni çalışma takvimine ilişkin şunları söyledi:
"13 haftalık yaz tatilinin iki haftası, nisan ve kasım aylarında  yapılacak birer haftalık ara tatil olarak planlanmış bulunuyor. Bunu yaptığımızda  neyi amaçlıyoruz? Bir defa öğrencilerin belirli dönemlerde öğretim faaliyetlerine  ara vermelerinin bilimsel araştırmalar da dikkate alındığında daha etkili olduğu  ve öğrenmeyi kolaylaştırdığı yaz tatilindeki süre ne kadar uzarsa 'yaz tatili  unutması' dediğimiz faktörün ortadan kalkması da söz konusu olabiliyor.

Bizim birdenbire yaz tatilini çok uzun bir dönem için kısaltmamız şu  anda söz konusu değil. 2 haftalık bir iş günü içerisinde 11 haftaya düşürülmesi  yaklaşık yüzde 10'luk bir indirimden söz ediyoruz. Ama bu ara tatillerin de yıl  içerisine yedirilmesi söz konusu."

"ARA TATİLLERDE YENİ BİR YAPILANMA SÖZ KONUSU"
"Öğrencilerin olası öğrenme eksikliklerinin derinleşmeden ve yeni  konular eklenmeden telafi edebilmesi için de yine bu ara tatilleri bir fırsat  olarak görüyoruz." diyen Bakan Selçuk, ara tatillerde öğretmenlere, okullara   kurumsal işleyişe yönelik bir takım öz değerlendirmeler yaparak çeşitli  iyileştirmelere de gidebilme fırsatının oluşturulmuş olacağını vurguladı.

Ziya Selçuk, "Yapılandırılmış olan ara tatillerde çocuklara ve  öğretmenlere dinlenme ve etkinliklere katılma fırsatı da veriliyor." dedi.

Öğretmenlerin kesintisiz olarak ders faaliyetlerinin yürütüldüğü bir  durumda çok yorulduğunu, bu amaçla öğretmenlere de bir nefes alma süresi tanımayı  çok elzem gördüklerini vurgulayan Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu doğrultuda ara tatillerde yeni bir yapılanma da söz konusu. Yani  bu birer haftalık tatillerin özellikle sadece tatil olarak değerlendirilmemesi,  çocukların bazı eğitimsel faaliyetlere katılması, birtakım eğitim çalışmalarının  içinde olması da hedefleniyor. Ama ayrıca veli, zümre toplantıları, mesleki  gelişim çalışmaları, kişisel ve sosyal gelişim çalışmaları ve bu arada  okullarımızın da ara tatillerde bazı fiziki ihtiyaçlarının karşılanması,  yenilenmelerinin de hayata geçirilmesi söz konusu olabilecek.

Ara tatillerde bir ana temadan söz edeceğiz. Her tatilin bir teması  söz konusu olacak. Bilim, kültür, sanat, spor gibi çeşitli faaliyetler bu ara  tatillerde tema doğrultusunda yapılacak. Bazı geziler, fuarlar da yine bu ara  tatillerin konusu olabilecek. Ara tatiller çocukların toplumsal fayda çalışmaları  için de bir fırsat doğuruyor. Huzurevleri ziyareti, bazı yardımlaşma  faaliyetleri, aile ziyaretleri, okuldaki bazı kulüp çalışmalarının devamı olan  etkinlikler ve benzeri çalışmalar yapmalarına da bu tatiller imkan sağlayacak."

ARA TATİLLERDE ÖĞRETMENLER GÖREVLERİNE DEVAM EDECEK
Bakan Selçuk, yeni çalışma takvimine yönelik, şöyle konuştu:

"Öğretmen arkadaşlarımız açısından okulların açıldığı, eğitim-öğretim  yılı başlamadan önceki iki haftanın bir haftalık iş günü 18-22 Kasım 2019 ara  tatili olarak 5 iş günü şeklinde planlandı. Bir başka ara tatil ise 6-10 Nisan  2020 ara tatili olarak. Onda da bir 5 iş günümüz var. Ama hepinizin bildiği, 10  iş günlük 20-31 Ocak tarihleri arasındaki ara tatilimiz hem öğretmenler hem  öğrencilerimiz için söz konusu. Ama 18-22 Kasım ve 6-10 Nisan'daki ara tatillerde  öğretmenlerimiz, okullarda öğrencilerin olmadığı bir durumda görevlerine devam  edecekler.

Yani yılbaşı ve yıl sonundaki seminer dönemlerindeki birer haftayı  yılın içerisine almış bulunuyoruz. Bunun temel sebebi, verimliliği artırmak, daha  etkin çalışmalar yürütebilmek ve bu anlamda da öğretmenlerimizin nefes almasına,  çocuklarımızın öğrendiklerini içselleştirmeleri ve bıktırmadan belirli bir süreci  yaşayabilmeleri için imkan tanımaktır. Bu çerçevede düşündüğümüzde öğretmen  arkadaşlarımızın yaz tatilleri ile ilgili herhangi bir kısıtlama veya azalma,  çoğalma söz konusu değil. Yine 1 Temmuz tarihinden itibaren 1 Eylül tarihine  kadar öğretmen arkadaşlarımız tatillerinde bir kesinti olmaksızın devam  edecekler."

"SADECE TAKVİMİN DEĞİŞMESİ OLARAK ELE ALMAMAKTA YARAR VAR"
Eğitim sisteminin daha verimli çalışabilmesi, öğretmenlerin daha  verimli olabilmesi, çocukların bıkmadan eğitim öğretim süreçlerini  yaşayabilmeleri için bir fırsat sağlamaya çalıştıklarının altını çizen Selçuk,  şunları kaydetti:

"Bunu sadece takvimin değişmesi olarak ele almamakta yarar var. Çünkü  bu öğretmen eğitiminin, üniversitelerdeki öğretmenlere yetişmesine ilişkin bazı  dolaylı hususların, velilerimizin, öğretmenlerimizin eğitim öğretimin içerisinde  çok daha aktif bir biçimde bulunmalarına imkan sağlamakla ilgili. Bu derslerin  işleniş biçiminin kalitesiyle de tatillerin daha etkin olarak kullanılmasıyla da  ilgili... Yani eğitim sisteminin bütününün bir parçası olarak  değerlendirilmesinde yarar var. Özet olarak şunu söyleyebiliriz, bu çalışma  takviminin detaylarını çeşitli yönetmelikler ve ihtiyaç duyulduğu takdirde  yönergelerle de planlama imkanımız olacak. Zaten konuyla ilgili sıkça sorulan  listesi hazırlandı."

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, çalışma takvimi hazırlanırken  öğretmenlerden, okul yöneticilerden görüş alındığını, dünyadaki çalışmaların  incelendiğini aktardı.

YAZ TATİLİ 11 HAFTA OLACAK
Milli Eğitim Bakanlığı, tatil ve okul zamanlarının daha dengeli ve  verimli hale getirilmesi için yeni bir eğitim-öğretim çalışma takvimi modeli  hazırladı. 13 haftalık yaz tatili süresi, öğrencilerin öğrenme motivasyonlarını  kaybedecek kadar okuldan uzaklaşmamaları için 11 hafta olarak düzenlendi.

Yaz tatilinden alınan 2 hafta ise nisan ve kasım aylarında birer  haftalık ara tatil olarak verilecek. Yeni modele göre artık okullar bir hafta  erken açılacak, bir hafta daha geç kapanacak. Ancak bu durum toplam tatil  süresini kısaltmayacak.

Takvime göre, 2019-2020 eğitim öğretim yılı bir hafta öne çekilerek 9  Eylül 2019'da başlayacak.

18-22 Kasım 2019'da ilk ara tatil yapılacak (Hafta sonu tatilleri ile  birlikte 9 gün) Yarıyıl tatili 20-31 Ocak 2020 tarihleri arasında olacak (Hafta  sonu tatilleri ile birlikte 16 gün) İkinci yarıyıl eğitim-öğretim dönemi 3 Şubat  2020'de başlayacak.

6-10 Nisan 2020 tarihleri arasında ikinci ara tatil verilecek (Hafta  sonu tatilleri ile birlikte 9 gün) 13 Nisan'da başlayacak ikinci dönemin ikinci  yarısı ise 19 Haziran’da tamamlanarak 11 haftalık yaz tatiline girilecek.

Yeni çalışma takvimi ile öğrenciler, ara tatillerde dinlenme fırsatı  elde etmenin yanında, öğrendiklerini kontrol edecek ve öğrenmelerini  derinleştirecek. Ara tatiller öğrencilerin olası öğrenme eksikliklerinin  derinleşmeden ve yeni konular eklenmeden telafi edilebilmesi içinuygun bir  zaman olarak planlandı.

Öğretmenlerin tatil takviminde ise değişiklik olmayacak. Sadece eğitim  yılı kapanışı ve açılışındaki seminer dönemlerinin birer haftası yıl içerisine  alınacak.

ORYANTASYON EĞİTİMLERİ DEVAM EDECEK
Öğrencilerin tatilde olduğu ara dönemler, öğretmen ve okulların  kurumsal işleyişe yönelik ara değerlendirmelerle gerekli iyileştirmeleri  yapabilmeleri için de bir fırsat olacak.

Ara tatillerde veli toplantıları, zümre toplantıları, mesleki gelişim  çalışmaları, kişisel ve sosyal gelişim etkinlikleri, okulların fiziki  yenilenmeleri yapılacak.

Bunun yanı sıra bir ana tema başlığında; bilim, kültür, sanat ve spor  alanında etkinlikler planlanacak. Çocukların ara tatillerde huzurevleri  ziyaretleri, yardımlaşma faaliyetleri, aile ziyaretleri, okul kulüp çalışmaları  gibi toplumsal fayda çalışmaları yapmalarına imkan tanınacak.

Okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve ortaöğretim 9.  sınıf öğrencilerine uygulanan "oryantasyon eğitimi" okul açılmadan önceki hafta  hayata geçirilmeye devam edecek.

(Milliyet)

Editör: Haber Merkezi