Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu yıl yaz saati uygulamasının yerel seçim nedeniyle bir gün kaydırılacağını söyledi.

Bakan Taner Yıldız gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine, 30 Mart tarihinde yerel seçim olduğunu, bunun için yaz saati uygulamasının bir gün sonra başlayacağını belirtti.

31 MART PAZARTESİ GEÇİLİYOR


Bakan Yıldız, 30 Mart Pazar günü saat 03.00’te geçilmesi planlanan yaz saati uygulamasına yerel seçimler nedeniyle 31 Mart Pazartesi günü geçileceğini belirterek, Bakanlar Kurulu kararıyla pazarı pazartesiye bağlayan gece saatlerin 1 saat ileri alınacağını bildirdi


Türkiye'de bu yıl yaz saati uygulaması normal şartlarda Avrupa ile birlikte 30 Mart tarihinde başlayacak, 26 Ekim tarihinde sona erecekti. ABD'de ise bu yıl yaz saati uygulaması 9 Mart'ta başlayacak.

Bakan Taner Yıldız'ın konuşmsından satır başları şöyle:

- Şu anda biyokütlede 237 megavatlık kurulu güç bulunuyor

- Biyokütle enerjisi ile çalışan 54 megavatlık santral inşa halinde

- Kuraklık nedeniyle doğalgaz kullanım miktarında artış söz konusu olabilir

- Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla doğalgaz faturasını 12 milyar dolar azalttık

- Ankara, Adana ve Eskişehir'inenerjisini biyokütle ile karşılamayı hedefliyoruz

- Güney Pars sahasında şu an itibariyle yatırım yapmama kararı almıştık

- İran'dan yeni teklif gelirse bunu değerlendirebiliriz

- Bağdat ve Erbil arasında petrol konusundaki anlaşma istikrara destek verir

- K. Irak petrolü Ceyhan'de bekletiliyor, yurtdışına sevkiyat yok

- Seçim bittikten sonra saatler 1 saat lire alınacak

- Yaz saati uygulamasına 30 Mart yerine 31 Mart'ta başlanacak

YAZ SAATİ UYGULAMASININ AMACI NE?

Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci Betper olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.
Editör: Haber Merkezi