Trabzon'da müze olarak kullanılırken 52 yıl sonra cami olarak tekrar ibadete açılan tarihi Ayasofya Camisi, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Fatih Mahallesi'nde yer alan, Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u fethinden sonra camiye çevrilen ve bir süre sonra müze olarak kullanılan Ayasofya Camisi,  52 yıl aranın ardından yeniden cami olarak hizmete açıldı.

Bu süreçte "tarihi yapının müze olarak kalması gerektiği, aksi takdirde ziyaretçi sayısının azalacağı" yönünde eleştirilere konu olan Ayasofya'yı ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında önemli artış yaşandı.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  doğal güzelliğiyle öne çıkan Doğu Karadeniz'e gelen turist sayısının önceki yıllara göre artış gösterdiğini ifade ederek, kentin önemli tarihi yapılarından Ayasofya'nın yoğun ilgi gördüğünü kaydetti.

Öz, tarihi Ayasofya Camisine geçen ocak-eylül döneminde 141 bin 520 yerli, 19 bin 650 yabancı olmak üzere 161 bin 170 ziyaretçinin geldiğini dile getirerek, bu yılın aynı döneminde de182 bin 200 yerli, 32 bin 500 yabancı olmak üzere 214 bin 700 turistin tarihi yapıyı ziyaret ettiğini anlattı.

- "Ücretsiz olması önemli etken"

Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan da Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi sürecinde Ayasofya'nın cami olması halinde ziyaretçi sayısının azalacağı yönünde eleştiriler yapıldığına dikkati çekerek, istatistiklere bakıldığında bu eleştirilerin yersiz olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.

Sanıldığı gibi Ayasofya'da turist sayısının azalmadığını tam tersine arttığını anlatan Yıldırımhan, "Ayasofya'ya gelen yerli ve yabancı turist sayısı iki katına çıktı. Ayasofya'daki turist sayısının artmasında, müze iken ücretli olan girişlerin ücretsiz hale getirilmesinin de büyük tesiri var" diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi