Trabzon'da kömür ticareti ile uğraşan Ersin Aktürk isimli işadamı kömür ihtiyacının büyük bir bölümünü Rusya'dan karşıladıklarını belirterek Güney Afrika ülkelerinden de kömür ithalatı yapıldığını söyledi.

Tüketicinin kış başlangıcında kömürünü aldığını bu nedenle fiyatlarda dengesizlik yaşandığına dikkat çeken Aktürk, "Tüketiciler, kışa girerken kömür ihtiyacını karşılıyor. Dolayısıyla çoğu tüketici kömürünü bu dönemde aldığından dolayı fiyatlarda dengesizlik yaşanıyor. Eğer tüketici kömür ihtiyacını 12 aya yayarsa fiyatlar o zaman dengede kalır.

Ülkemiz kömür rezevleri açısından ihtiyacı tam olarak karşılıyamıyor. Dolayısıyla bu konuda dışa bağımlı durumdayız. Türkiye yaklaşık yüzde 80 kömür ihtiyacımızı ithal ediyor. Rusya başta olmak üzere Güney Afrika ülkelerinden de kömür ithali yapılıyor" dedi.

Doğalgaz'ın şehre gelmesiyle işlerinin az da olsa olumsuz etkileneceğine dikkat çeken Aktür, "Doğalgazın gelmesi ister istemez işlerimizi olumsuz etkiler. Bu süreç biraz zaman alacağını düşünüyoruz. Katı yatık (kömür) doğalgaza göre daha hesaplı olduğunu düşünüyoruz. Isınma amaçlı kömürün daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi