ARTVİN’deki sel felaketi ve can kayıplarıyla ilgili tepkiler gelmeye başladı. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Mert Güvenç, daha önce olası felaketlere karşı uyarıda bulunduklarını belirterek, “‘Bu kadar suyu tutamazsınız, bu arazinin kendi dinamikleri var’ dediğimizde bizi elektrik üretimine karşı çıkmakla, vatan haini olmakla suçlayanlar şimdi nerede” diye tepki gösterdi.

Felaketlerden ders almak yerine Karadeniz yaylalarından geçecek Yeşil Yol gibi projelere hız verildiğini belirten Güvenç, bölgede HES’lerin (hidroelektrik santralları) mantar gibi çoğalmasına tepki gösterdi. Güvenç, selin nedenlerini şöyle sıraladı:

‘HER HES’E ONAY’

“Her dere üzerine sayısız HES lisansı verildi. Neredeyse hiçbir başvuru olumsuz sonuçlanmadı. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreçleri doğru işletilmedi. Bir dere üzerinde 10 tane HES olsa bile her biri tek tek değerlendirildi. Bir kaynaktan çıkan derenin üzerine 10 tane HES lisansı verilmesi yeterince anlamsızken, bir de kümülatif etkilerinin değerlendirilmemesi tam bir doğa katliamı ile sonuçlandı. Sonuç olarak HES projeleriyle yatakları değiştirilen dereler, HES lere daha fazla su taşıyabilmek için kurulan regülatörler, felaketin tetikleyicisi olmuştur. Yanlış alanlara yapılaşma felaketin etkilerini artırmıştır. Heyelan konusunda Karadeniz tehlikeli bir bölge. Bu gibi riskli bölgelerde zeminin yapısını bozacak müdahalelerden kaçınmak gerekirken, son yıllarda bu felaketi hızlandırmak için herkes elinden geleni yaptı. Bugün yaşadığımız felaketin büyük bir kısmı insan eliyle yaratılmıştır. Böyle devam ederse Karadeniz’de çok daha büyük felaketlerin olacağından kimsenin şüphesi olmasın.”

MENFEZLER TIKANDI

AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, felakete aşırı yağışla tıkanan menfezlerin neden olduğunu iddia etti. Kışla, “Menfezleri selin sürüklediği kayalar ve kütükler kapatmış. Tüm menfezleri yeniden gözden geçirmek gerekiyor. Menfezler tıkanınca şehri su bastı” dedi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ise “Bölgede çok vahim bir durum var. Her taraf çamurlu sel suları altınd” bilgisini verdi. Bayraktutan, geçen ay, Artvin’de madeniçin ağaç kesilen Cerattepe’de yaşananlara dikkat çekmek için yeni Meclis’te ilk oturma eylemini yapan vekil olmuştu.
 
Editör: Haber Merkezi