Habertürk'ten Yavuz Barlas'a konuşan Alp Gürkan, öncelikle tansiyonun yükselmesi nedeniyle soruların birbirine karıştığı toplantıyı bırakıp çıkma kararıyla ilgili “76 yaşındayım. Sağlığım elvermiyor. Günlerdir uykusuzum. Doktorumun uyarısı üzerine kalkmak zorunda kaldım. Böyle olsun istemezdim” dedi.

"70-80 MİLYON DOLARLIK YATIRIMIM VAR"
2009 yılından sonra madene tam hatırlamamakla birlikte 70-80 milyon dolarlık yatırım yaptığını iddia eden Gürkan, bu yatırımları ise çeşitli noktalarda çelik güçlendirme, maden ekipmanları ve nakliye bandı olarak sıraladı.

"BU SAHADAN NEREDEYSE PARA KAZANMADIK"
“Buradan yılda yaklaşık 3 milyon ton kömür çıkıyor. Biz devraldığımızda ton başı ödenen fiyat 23.8 dolardı. Sonra 28 dolara çıkardı devlet ama kurlar yükselince TL olarak ödeme yapılmaya başlandı. Yani bugün dolar karşılığı 23.8 doların bile altındadır. Yaptığımız yatırımları düşünürseniz yüzde 5-10 kâr bile kalmıyor. Bu sahadan neredeyse para kazanmadık. İçeride (Türkiye Kömür İşletmeleri’ne verilen) 4 milyon dolarlık teminat mektubum var. Kalan dönemde galerileri geliştiriyoruz mekanize bir üretim yaparsak belki bu çıkar. Yaşam odasını alt bölüme taşıyacağız. Yani beton dökülecek, yeniden inşa edilecek. (Gürkan ithal kabin alınıp alınmayacağı sorusuna ‘hayır’ yanıtı verdi.) Ana taşa 400-500 metre kaldı. Günde 3 metreden 4-5 ay sürer buraya ulaşmak. Mekanize bir üretimle maliyetlerimiz düşerse yüzde 10’ları bile bulmayan kâr marjımız en fazla kalan sürede yüzde 15-20 olur. Zaten buradaki madenin de 2.5 yıllık rezerv ömrü kaldı.”


"YAN ÜNİTEYE BAKSALARDI HİLTON GİBİYDİ"
Gürkan, kamuoyunda hayli tartışma konusu haline gelen tavandan sepetlerin sarktığı bu madendeki işçilerin giyinme soyunma odaları ile ilgili olarak, "Yan üniteye gelip baksalardı orası da Hilton gibiydi. Burası geçmiş yıllardan kalan bölüm. Biz tesislere ve madene gereken iyileştirmeleri yaptık." dedi.
Editör: Haber Merkezi