Bakan Soylu da olmasa..
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deyim yerindeyse yerinde durmuyor. O kadar yoğun gündemine rağmen Trabzon’u bir an olsun boş bırakmıyor. 1 aydır devam eden ilçe kongrelerine bir fiil hepsine katıldı ve teşkilatları diri tutma gayretinde oldu. Öyle ki şölen havasında geçtiği söylenen kongreler o geliyor diye şölen gibi dopdolu olduğu söyleniyor. Türkiye’nin böylesine önemli bir dönemden geçtiği sırada Bakan Soylu yine Trabzon’da aldığı soluğu. Batı ilçelerinin mahalleleri muhtarları ile Akçaabat’taki toplantıda bir araya geldi. Demokrasinin en önemli unsurlarından olan muhtarları bizzat dinledi. Sorunlarını, şikayetlerini tek tek not etti. Şimdi sormak gerekmez mi, “Bakan Soylu olmasaydı muhtarları kim dinleyecekti?” diye. En ücra mahalledeki sorunları bile bilen tek kişi muhtarlar. Bizzat sorunların içerisindeler. Görev yaptıkları il ve ilçedeki sorumlular tarafından kale alınıp dinlenmeyen muhtarlar da bunca işin arasından kalkıp Ankara’dan kendilerini dinlemeye gelen Bakan Soylu’ya müteşekkir olduklarını belirttiler. Ayrıca Bakan Soylu bu toplantıları 6 ayda bir yeniden yapacaklarını söyledi.

Muhtarlar neyi ve kimi şikayet etti?
Bakan Soylu’nun muhtarlar toplantısının basına kapalı kısmında pek çok muhtar söz aldı. Muhtarların Bakan Soylu’ya en çok yaylalarda devam eden kaçak yapılarla ilgili şikayetleri ilettikleri öğrenildi. Ancak muhtarların şikayetleri Bakan Soylu’nun, “Talimatı ben verdim” sözleri üzerine başka çözüm önerileri getirdikleri de belirtildi. Ayrıca Soylu’ya şikâyet edilen konular ise elektrik, su, yol ve asfalt oldu. Merkez mahallelerde bile bu şikâyetler olması Bakan Soylu’yu şaşırttı. Muhtarların sitemlerinde öne çıkan bir başka konu ise, “Büyükşehir tüm mahallelere hizmet götürmekte yetersiz kalıyor” fikriydi. Muhtarlar belediyelerin adaletsiz asfalt dağıttığını, bazı köylerde sürekli çalışma yapılırken, bazı köylere hiç dokunulmadığını ifade ettiler. Özellikle yüksek mahallelerin muhtarları, “Mahallelerimizde su sorunu var. Vatandaşa pis su içermek zorunda kalıyoruz. TİSKİ tüm mahallelere yetemiyor. Taşıma su ile artık su dönmüyor” tarzında serzenişte bulunduğu gelen bilgiler arasında. Yani muhtarlar bir nevi belediyeleri ve TİSKİ ve AKSA gibi kurumları Bakan Soylu’ya şikâyet etmiş oldular. Bakalım bunun ne tür etki ve sonuçları olacak. Toplantıda ayrıca tüm muhtarlara dağıtılan talep formuyla, ihtiyaçların yazılı olarak alınması dikkatlerden kaçmadı.

Aktürk neden ‘Utanıyoruz’ dedi?
Bakan Soylu’nun muhtarlar toplantısı sonrası en çarpıcı açıklama Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkan Yardımcısı ve Trabzon Muhtarlar Federasyonu Başkanı Bekir Aktürk’ten geldi. Salondaki hararetli konuşmaların ve kendisinin ‘Utanıyoruz sayın Bakanım’ sözlerinin sorulduğu Aktürk, “Evet dedik ki, Türkiye’de o kadar işinin arasında Sayın Bakanımız Trabzon’a gelip bu toplantıyı yapması, buradaki yereldeki yöneticilerin yapması gerekeni yapmadığını gösteriyor. Biz içişleri bakanının o kadar önemli riskli ülkenin güvenliği için çalışması gereken işleri varken bizim burada oda yoldan sudan bahsetmemiz utanç verici bir durum dedim. Büyükşehir Belediyesi yeni bir belediye, yetemiyor, hem kurulum sürecini tamamlarken hem de hizmet etmeye çalışıyor. Yeni doğan bir bebekten 20 yaşındaki bir adamın yapması gerekeni bekleyemeyiz. Fakat mahallelerimizde elektrik, yol, su büyük bir sorun. Bu sorunların giderilmesi gerekir” dedi. Aktürk’ün dediği gibi Bakan Soylu’nun bunca işin arasında kalkıp Trabzon’da muhtarlar toplantısı yapıp, birçok konuyu ilk kez muhtarlardan duyması kenti yönetenlerin adına büyük talihsizlik olmalı. Belediyeler dururken koskoca Bakan 200 nüfuslu bir mahallenin su ya da yol sorununu niye dinlesin. Ama dinledi işte.. Bu yüzden muhtarlar baktı ki utanacak kimse yok kendileri bu durumdan utandı.

Şalpazarı’nda sertifika programı
Şalpazarı’nda ‘Fındık Yetiştiriciliği ve Budama Kursu’ açılıyor. Trabzon Ticaret Borsası’nın koordinasyonunda Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile düzenleneceğini belirten Şalpazarı Halk Eğitim Müdür Yardımcısı Savaş Kara, “Bu sertifikayı almak demek bir anda diplomalı budama işlemine sahip olmaktır” dedi. Trabzon Şalpazarı Halk Eğitim Müdürlüğünce 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı dönem planlama Kursları arasında fındık üreticilerine uygulamalı olarak sunulacak kursta katılımcılara 168 saat sonunda sertifikaları verileceği belirtildi. Vatandaşın kursa katılım sağlamasını isteyen Kara, “Kursumuz halkın bilinçli bir fındık üreticiliği yapmalarını sağlamaya yöneliktir” dedi.

Editör: Haber Merkezi