Trabzon’un Ortahisar İlçesi Esentepe Mahallesi’nde bulunan ve amatör futbol kulüplerinin maçlarını oynadığı futbol sahasına önceki gün maç oynanırken kayalar düştü.

Çok şükür ki korkunç olayda hiçbir futbolcunun burnu kanamadı. Allah korudu.

Peki biz, bu tür olaylardan ne zaman ders alacağız? Çok merak ediyorum.

Hatırlayalım, geçen yıl Ekim ayında yine aynı sahada futbolcular maça ısınırken yaklaşık 2 metre yüksekliğinde kaya parçaları sahaya düşmüştü.

Yine Allah korumuş, büyük bir facia yaşanmamıştı.

Bir yıl arayla aynı iki olayın yaşanmasını nasıl açıklayabileceğiz?

Tesadüf mü yoksa ihmalkarlık mı? Elbette ihmalkarlık.

Allah bizi tedbir almamız konusunda açıkça uyarıyor.

Ama biz başımıza gelen bu talihsiz olaylara rağmen ders almamakta ısrar ediyoruz. Başımıza bir felaket geldikten sonra illa tedbir alacağız. O zaman da iş işten geçmiş olacak tabii.

Geçtiğimiz yıllarda ihmalkarlık ve tedbirsizlik yüzünden bu ülkede can kayıpları yaşanmadı mı? Israrla neden hala zamanında önlem alınmaz?

Ama felaketler yaşandığında, can kayıpları verildiğinde kimse sorumluluk almaya yanaşmıyor. Hep bir bahaneler üretiliyor. Yetkili kurumlar, neredeyse topu birbirine atıyor.

Kimse de sorumluluğu üzerine alıp istifa etmiyor.

Şimdi konunun özüne dönecek olursa Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Başkanı Semi Hamzaçebi, ısrarla AFAD İl Müdürlüğü’nden Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne ve Ortahisar Belediyesi’ne oradaki sahanın riskli olduğu yönünde yazı gönderildiğini söyledi. Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ise sahanın risk altında olduğu yönünde bilgilendirilmiş. Yazı ise geçen yıl 20.10.2016 yılında belediyelere gönderilmiş.

Yani AFAD, hem belediyelerimize hem de ASKF’ye gerekli uyarıyı yapmış.

Biz de hem Büyükşehir hem Ortahisar yetkililerini aradık. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri konuyla ilgili gerekli araştırmaları yaptıklarını söyledi.

Ortahisar yetkilileri ise kendilerine bir yazı ulaşmadığını ayrıca orasının da kendilerinin uhdesi altında olmadığını söylediler. Evet belki Büyükşehir’in uhdesinde olabilir.

Ancak facianın yaşanmaması için Büyükşehir Belediyesi’ne de yardımcı olmak anlamında birlikte ortak bir çalışmada yürütülebilir. Sonuçta ikisi de kardeş belediye.

Ek olarak Sayın Hamzaçebi ise ısrarla yazının Ortahisar’a da ulaştığını söylüyor.

Şimdi benim merak ettiğim konu şu AFAD gerekli uyarıyı yapmasına rağmen o riskli sahada hala neden maç oynanmasına izin verilmiş?

‘Trabzon’da saha yok’ diyorlar. ‘Amatör takımlar, gençler spor yapmasın mı’ diyorlar. ‘Gençleri spor sayesinde kötü alışkanlıklardan kurtarıyoruz’ diyorlar. Çok doğru. Ancak bu sporcuların hayatı risk altında olduktan sonra çok da spor yapmanın bir anlamı kalmıyor. Önce can güvenliği sonra spor.

Gençleri kötü alışkanlıklardan kurtarmak istiyorsak önce can güvenliği olan alanlarda onların spor yapmasına, futbol oynamasına olanak sağlamak zorundayız.

Esentepe’deki futbol sahasında sürekli kaya düşecekse, tedbir alınmayacaksa varsın maçlar oynanmasın.

Tedbir ve önlem alına kadar en azından genç sporcular orada tehlikeye atılmasın.

Uzman kişilerin önerileri doğrultusunda orada çalışmaların bir an önce başlaması gerekiyor. Çalışma yapılmayacaksa da o saha kapatılmalı.

ASKF’den edindiğimiz bilgiye göre orada artık maç oynanmasına izin verilmeyecek. Ta ki gerekli tedbirler alınana kadar. İsabetli bir karar olmuş.

Yine Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de üniversite ile birlikte orada gerekli önlemlerin alınması noktasında ortak bir çalışma yürütülecekleri de öğrenildi.

Umarız en kısa sürede çalışmalar yapılır.