RÖPORTAJ: BAHATTİN BAŞTÜRK - Karadeniz’de Sonnokta'nın yeni çalışması olan ‘Muhtarlar Konuşuyor’ köşesinin bu hafta ki konuğu Ortahisar İlçesi’nin Karlık (Köyü) Mahallesi Muhtarı Halim Demirci oldu.

Trabzon Merkeze yakın köylerden birisi iken 2014 yılında mahalle statüsüne dönüşen köyün yollarını, elektrik ve su sıkıntısını muhtar Demirci’den dinledik. Muhtar Demirci, “Biz mahalle olduktan sonra mahallemizin seviyesi hizmet ve kalkınma bazında yüzde 20 seviyesinde iken şu anda yüzde 92 seviyesinde. Bu seviyeyi Büyükşehir Belediyesi, Ortahisar belediyesi, Karayolları, DSİ ve AKSA ile sağladık. Bize destek sağlayan bütün yetkililere teşekkür ediyorum. Bizlerden hiçbir şeyi esirgemediler. İstediğimi aldım. Şu anda çok iyi durumdayız” dedi.

AMACIMIZ KÖYÜMÜZÜ KALKINDIRMAK
Bizim köylerimizde ve komşu köylerimizi bizden önce yöneten büyüklerimizin çalışma ve yönetim anlayış sistemleri çağımızın gerektirdiği gibi olmadı. Bizim düşüncelerimizle onların düşünceleri arasında çok farklılıklar meydana geldi. Çağın gelişmesine rağmen biz köyümüzde hep geri kaldık. Halkımıza bu düşüncenin yanlış olduğunu, bu sistemin değişmesi gerektiğini anlattık. Kendi arkadaş grubumuzla oturduk, istişare yaptık. Yönetim ve anlayışın değişmesi gerektiğini ortaya koyduk. Büyüklerimize anlattık. Herkes bunu benimsedi. Akabinde seçime gittik. Bizde sandıktan muhtar olarak çıktık. Muhtarlığımızın özü köyümüzün geri kalmışlıktan çıkarıp ilerilere taşımaktı. Allah nasip etti. Bunu da yaptık

.

BELEDİYE İLE MESAİ ARKADAŞIYIZ
Karlık, Trabzon’un büyük şehir statüsü kazanmasından önce merkeze en yakın köylerden birisiydi. Şu anda da merkez mahalle konumunda. İl Özel İdaresi zamanında o zamanki şartlarla bu zamandaki şartlar değişti. Şu anda ki şartlar daha iyi. O zamanki anlayışta çok yaşlı ve kalıplaşmış zihniyet vardı. Hamle yapma noktasında çok ağır insanlar vardı. Şu anda çok seri, mücadeleci ve tuttuğunu koparan bir yönetim anlayışı var. Biz kendimizi hiçbir zaman muhtar olarak görmedik. Belediye ile iş birliği mesai arkadaşı olarak gördük. Orada yattık, orda kalktık. Çok mücadele verdik. Belediyeciliğin karları var. Bunun içinde mücadele var. Geçmişte ki ağır yapılaşmayı yok ettik. Hızlı bir sistem geldi.

ÇAMUR YOLLARDAN KURTULDUK
Köyümüze ulaşan ana yoldan halkımız çamurdan geçemiyordu. Bizim çalışma anlayışımız insan odaklı oldu. Köyümüzün sadece yolları değil, okulu, camisi, şadırvanı gözle görülen her şeyin değişmesi gerekiyordu. Bizim köyümüze yaklaşık 50 senedir, vali, kaymakam, belediye başkanı gelmedi. Biz köyüz. Benim yaşadığım alanı mülki amirimizin görmesi gerekir. O yaşadığımızın ortamı görmeleri için köye davet ettik. Yağmurlu havada geldiler. Yollarımızı gördüler. Sadece ana yolumuz değil, ara yollarını bile asfalt veya betona kavuşturduk. Bizim çok kötü şartlarda yaşadığımızı gördüler ve bize yardım ettiler. Allah emeği geçenlerden razı olsun. Şu anda yol çalışmalarımız devam ediyor. Ben göreve geldikten sonra 24 kilometre stabilize yol aldım. Şu anda yolların 16 kilometresini bitirdim. 2018-2019 programında geri kalan 8 kilometrelik yolu da inşallah bitireceğim.

ELEKTRİK TAMAM SU SIKINTIMIZ VAR
Köyümüzde elektrik ve su ile ilgili bazı sıkıntılarımız vardı. AKSA Bölge Müdürlüğü’ne gittim. Köyümüzün elektrik sıkıntılarını anlattım. Köyümüze davet ettim. Çayımızı içti. Durumu anlattım, gördü. Hemen çalışmaya başladı. Elektrik sisteminin yüzde 70’ini değiştirdik. Karlık için AKSA’ya 700 bin liralık ihaleler yaptırdık. Trafoları, kabloları değiştirdik. Volt düşmesi için çalıştık. 2018 programında devam edecek çalışmalar var. Elektriğimiz en üst seviyededir. Sıkıntımız yoktur. Su problemimiz vardır. Su problemi ile alakalı yapılacakları Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na anlattım. Karakaya grup suyundan su alıyoruz. Şu ana kadar Karakaya suyundan sağlıklı su alamadık. Mevcut olan arıtma tesisi var ve bu tesis yetersiz. Yağmurda karda su bulandığı zaman musluklardan çamurlu su akıyor. Bizim evlerimize su saati taktılar. Sorunlarımız devam ediyor. Belediye ile görüşmeler yaptık. Yeni bir arıtma tesisi yaptılar. İşletmeye sokmadılar. Bitme noktasında. Benim köyümde dedelerimizden kalma 35 bin metre su şebekesi var. Köyümüzde su şebekesi yenilenmesi yapılmadı. Bu ciddi sıkıntı. Arızalar oluyor. İnşallah su sıkıntımızı da halledeceğiz.

EĞİTİMDE BAŞARILIYIZ
Köyümüzde çevre köylere de hizmet eden İlköğretim Okulu mevcuttur. Eğitim çok önemli. Ben kendi çocuğumun nasıl bir tıp fakültesini kazanmasını arzuluyorsam, diğer çocukların da iyi bir bölüm kazanmasını arzuluyorum. Eğitime yapılan yatırım çok önemlidir. Ben muhtar olmadan önce okulumuz çökme noktasındaydı. Hem yönetim, hem fiziki hem de başarı bazında çok kötü durumdaydı. Trabzon’da SBS’de 39. sıradayız dediler. Ben bundan çok utandım. Sıkıntı vardı sıkıntıyı aşmak için mücadele verdik. Sıkıntıları müdür ve müdür yardımcıları ile istişare ederek mücadele verdik. Okulumuzun fiziki yapısını, donanımını değiştirdik. Üst seviyeye çıkardık. Başarı da geldi. Öğretmenlerimizde çok iyi mücadele verdiler. Bizim işimiz çalışmak, hizmet etmek. Yolda nasıl çalışıyorsak okulda da çalışma yaptık. Şu anda Fen ve Anadolu liselerinde okuyan öğrenciler var. Okulumuzun başarısı arttı. Şu anda iyi bir durumdayız.

TURİZM GİRİŞİMİ SONUÇ VERMEDİ
Karlık köyümüzün Yoroz burnundan Yomra’ya kadar alanı izleyeceği bir tepesi var. Burası turizme kazandırılıp güzel bir seyir terası olabilir. Orada iyi bir tesis olur. Trabzon’a hakim bir tepe. Orada şöyle bir sıkıntı var. Orası özel bir mülk. Vatandaşın tapulu yeri. Vatandaşımız oradaki yerini baz istasyonlarına kiraladı. Bir turizm tesisi olması hem köyümüze hem çevremize güzel bir turizm alanı olurdu. Turizm için girişim yaptık ama olmadı.

KURSLAR AÇILACAK
Köyümüzde ki kadınlarımız için dikiş-nakış kursu için müracaatımız var. Yerini düzenliyorum. Ayrıca 2 tane Kuran Kursumuz var. Güzel Cami alanı ve Merkez Cami alanında Kuran Kursumuz var. 17’şer tane öğrencimiz var. Dikiş nakış kursu içinde yer düzenlemesi yapıyoruz. Yakın zamanda da orayı hizmete açacağız.