Deniz aşırı ülkelerde yapılan Avrupa, Dünya ve Olimpiyatlar gibi büyük organizasyonlara gitmeden önce, şu önemli kriterler kesinlikle göz önünde bulundurulması şarttır.

Gidilecek ülkelerin, iklim hava durumu vb. faktörler sporcu organizmasının üzerine negatif etkilerin olduğunu bizde tecrübelerimizden bilmekteyiz.

Bu durumlar maçları kazanma ve kaybetmeye sebep olmaktadır.

İklim, hava durumu, yemek, yatak kültürü sporcular üzerinde en fazla tesirli olduğu devre, sporcuların formlarının zirvesinde oldukları zamandır.

Bu gibi durumlar yukarıda da belirttiğim gibi sporcular üzerinde negatif etki yapar.

Bunlar gayet komplekstir.

Sırasıyla; hava ısısı, havanın nemi, rüzgarlar, güneş ışınları, sporcu kendi ülkesindeki alışkanlıkların dışındaki durumlardır.

Bir defa, kondisyon, sübjektif mukavemet, akli matiz asyön gibi, kişisel davranışlar burada da maç alma ve maç kaybetme açısından çok büyük rol oynamaktadırlar.

Sporcu bulunduğu ortama adapte olabilmesi için, istem dışı bu tip yerlerde aşırı efor harcayarak, direnç göstermesine rağmen farklı iklim vb. durumlar, sporcunun fizik durumunu, kas yapısında %5 ile %7 oranında zayıflatıp negatif olarak etkilediğini bizde bilmekteyiz.

Antrenmanlardaki aşırı yorgunluk ve kas metabolizması bu durumlardan açık bir şekilde etkilendiği tecrübeli ve bilgili antrenör tarafından bariz bir şekilde gözlenebilir.

Bilim adamlarının salık verdiği, iklim, hava tesiri, öncelikle sinir sistemine etki yaptığı, rutubetli sıcak iklimde ölü noktada, daha süratli ve kuvvetli olarak gözlenebilmektedir. Böyle deniz aşırı ülkeler arası yolculuklarda havalar ve yukarda belirttiğim kriterler sporcular üzerine ağır travmalar meydana getirir. Bunun neticesinde sporcular sür antrene olmaktadırlar.

Şunu da yakinen bilmekteyiz ki, deniz aşırı etmenler, sporcuların sür antrene olmalarını süratlendirdiği gibi yolculuklarda da giyilen spor giysilerin meydana getirdiği özel mikro Limalar da mühim rol oynamaktadırlar.

Böyle dünya ve olimpiyat şampiyonaları öncesi ve kıtalar arası spor seyahatlerinde yarışmanın yapılacağı yeri aklikatizasyon, yani yeterli süreyi hesap ederek bu ülkelere gitmeli.

Dünya ve olimpiyat şampiyonlarından önce sporcu gücünü artıran ve gücü azaltan faktörleri bilgili bilimsel çalışma yapabilen antrenörler bu aşamaları çok iyi takip edip antrenmanlarda sporcuların kazandıkları formu iklim ve benzeri durumlardan doğacak zararları minimuma indirecektir.