İlkokul çağındaki çocuklara spor yaptırırken, bilimsel verileri ön plana çıkararak spor yaptırmak şarttır.Bu çağdaki çocuklar, bu devrede artık şuurlu hareketler yapma olgunluğuna kısmen de olsa yaklaşmış olup, yapılacak olan fiziksel hareketlerin faydasını anlamaya başlamışlardır.

Okullarda, spor salonlarında, bu yaştaki çocuklara bilimsel eğitim verebilecek kişiler. Çocuklara hafif atletik, yakın mücadele sporun hareketlerini yaptırmaları,  daha ziyade çocukların doğasına uygun, jimnastik, eğlenceli oyun ağırlıklı hareketler yaptırmak sağlam nesiller yetiştirilmiş olunacaktır.

***

Çocukların en önemli devreleri, 11-12-13-14 yaş arasıdır.Buna cinsiyet anlamı(kristalize) denir.Çocukların gelişiminde bu yaşlar çok önemlidir.Bizde bilmekteyiz ki, çocuklar, kız olsun erkek olsun,bu yaşlarda biyolojik yaştan daha büyük görünmeye özenirler.Bilhassa bedenen kuvvetli olduklarını , her şeyi büyükler gibi kolayca yapabileceklerine inanırlar.

Halbuki bu yaştaki çocukların, henüz fiziksel yapıları tamamen gelişmemiş, kemik ucları yumuşak, kas grupları gevşektir.Ayrıca vücuda bir takım reaksiyonlar başlamıştır. Eğitimcilerin şunu gayet iyi bilmeleri gerekir.Çocukların  bu yaşları en hassas ve zayıf olduğu evrelerdir.Bütün hassasiyetleri göz önüne alıp, burada bilim mutlaka uygulamaya girecek ve de zaruridir.

Tabi ki, eğitimli bilgili, bilimsel yöntemleri uygulayabilen eğiticilerin elindeki  özel eğitim kurallarını  çocuklara   tatbik edilebilmeleri kaçınılmazdır. Herkesin bildiği üzere,  bu yaştaki çocuklara,  okullarda, kulüplerde spor yaptırırken fazla yük yüklenmemelidir.15 yaşından itibaren gençlik devresi başlar. bu yaşlarda iyi yetiştirilen çocuklar kendi iradeleriyle istedikleri spor branşlarına çok daha kolay ve çabuk adapte olup, seçtikleri branşlarda başarılı olma olasılıkları çok daha yü

***

Demek ki; bu branşlaşma yaşına kadar olan hazırlık devresi, çocukların büyük ölçüde geleceğine yön veren evrelerdir.Çocuklar, bu yaşlarda her türlü spor yapma devresine fizyolojik olarak hazır hale gelmişlerdir.Bundan böyle artık, çocukların branş teknik direktörlerine ihtiyaçları var olduğu belirgin hale gelmiştir.

Çocuklar, ya da büyükler  katagorisindeki  sporcular, ferdi veya takım sporlarında en yüksek performansa  sahip olabilmek için yukarıda da belirttiğim gibi, bilgili bilimsel çalışma yapabilen öğreticilere ihtiyaçları vardır.Sayın spor bakanlığı bu tip eğiticileri biran evvel yetiştirip, ülkemizin geleceği ve teminatı olan genç nesilleri yetiştirmek olacaktır.