Ülkemizde istihdam seferberliği kapsamında işverenlere yönelik çok sayıda personel desteği açıklanmıştır. Bir Senden Bir Benden Desteği de bunlardan biridir. İŞKUR tarafından uygulanan bu destek daha çok küçük esnaf ve sanatkârı kapsamaktadır.

2017 yılında sigortalı sayısı ortalaması 1 ila 3 çalışanı olan imalat sektöründe faaliyet gösteren ve ustalık belgesi olan işyerlerinin 2018 yılında mevcut çalışan sayılarına ek olarak ilave istihdam ettikleri 18-25 yaş grubundaki gençlerimizin ücret, prim ve vergileri bir ay işveren bir ay devlet tarafından karşılanacaktır.

Destekten Faydalanacak Sigortalı Yönünden Aranılan Şartlar:

Sigortalıların; 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük olması 01/01/2018 ile 30/12/2018 tarihleri arasında işe alınmış olması, işe alındıkları aydan önceki üç ayda 10 günden fazla 5510/4-a,b,c kapsamında sigortalılıklarının bulunmaması, İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması, işe giriş tarihi itibarıyla işverenin birinci derece kan veya kayın hısmı ya da eşi olmaması gerekmektedir.

Destekten Yararlanacak İşyeri Yönünden Aranılan Şartlar:

İşyerinin; İmalat sektöründe faaliyet göstermesi ve bu sektörde ustalık belgesi sahibi olunan özel sektör işverenine ait olması, işyerinin 2017 yılındaki sigortalı sayısı ortalamasının 1 ila 3 olması, sigortalının işe alındığı işyerine ait 2017 yılında SGK’ya bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması, aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde SGK’ya verilmesi, tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi, yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması, çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması gerekmektedir.

Desteğin Tutarı:

2018 yılı için asgari ücretli çalışanın işverene aylık toplam maliyeti 2.486,14 TL’dir. İşyerlerince 2017 yılına ilişkin ortalama sigortalı sayısına ilave olarak istihdam edilecek belirtilen şartları taşıyan sigortalılar için ücret, prim ve vergi desteği sağlanacaktır.

Prim Desteği; prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak sigortalı ve işveren hisselerinin tamamı tutarında (761,06 TL) destek sağlanacaktır.

Ücret Desteği; 53,44 TL’nin sigortalının prim günü sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda (1.603,20 TL) destek sağlanacaktır.

Vergi Desteği; Maliye Bakanlığınca destek kapsamındaki sigortalıların asgari ücret üzerinden hesaplanacak gelir ve damga vergileri karşılanacaktır.

Bu teşvik kapsamında sağlanacak destekler 2018 yılı Aralık ayı/dönemi aşılmamak üzere, sigortalının işe alındığı ayı takip eden ilk aydan başlamak üzere her ikinci ay için yararlanılır. İşyerleri, 2017 yılındaki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak istihdam edecekleri en fazla iki sigortalı için bu teşvikten yararlanabilir.

2018 yılı sonuna kadar geçerli olan bu destek programı işverenlerimiz tarafından önemsenmelidir. Detaylı bilgi ve başvuru için İŞKUR İl Müdürlükleri ile iletişime geçilmelidir.