İslam dini, tek halık (Yaratıcı) tek mabut tanır. Bu tek ma’butdun ismi Allahuteala’dır. Zaten insanların aklıselimi, onlara tek Allah olduğunu telkin eder.

İslam dini, insanlara yalnız ruhi bilgiler vermekle kalmaz, aynı zamanda onlara dünyada ne yapmalarını gerektiğini bildirir ve onlara rehber olur. İslâmiyet, ibadet, dua ve tövbe etmek için kul ile Allahuteala'nın arasına kimseyi sokmaz. Bunları yapmak için papaza ihtiyaç yoktur.

İslâmiyet hangi ırk, renk, dil ve memleketten olursa olsun bütün Müslümanların birbirinin kardeşi olduğunu bildirir. İslam dininde Allahuteala'nın huzurunda herkes birbirine eşittir. Namaz bunun en belirgin örneğidir. En büyük rütbeli bir Müslüman ile en küçük rütbeli, en zengin ile en fakir, bir beyaz ile bir zenci Müslüman yan yana durur ve Allahuteala’ya birlikte secde ederler.

İslam dini, çok mantıki bir dindir. Kur’an-ı Kerim anlaşılmayan hayat şartlarına ve fen bilgilerine uymayan bir tel hüküm yoktur ayrıca Müslüman olmak için kimse kimseyi zorlamaz. Kur’an-ı Kerimde Bakara suresinin 256. Ayetinde mealen, (Zorla Dine Sokmak Yoktur.) Emri vardır. Herkesin bildiği gibi, Hristiyan misyonerler insanları zorla veya menfaat ederek Hristiyan yapmaya uğraşırlar.

İslâmiyet temizliğe çok önem veren bir dindir. İbadete bağlamadan önce vücut temizliği emreden yegâne din İslamiyet’tir. İslamiyet’te ibadetler kısa olduğu için, bunlar günlük hayat üzerine aksi bir tesir yapmaz. Yardım ve merhamet gibi iyi huylar yalnız Müslümanlarda vardır.

İslamiyet, iktisadi bakımdan kapitalist, faşist ve komünist düşünceleri reddeder. Fakiri korumuş, zenginlerin fakirlere zekât ve sadaka vermesini emretmiştir. Ayrıca dünyadaki çeşidi millet ve ırklara mensup Müslümanları bir araya getirip (Hac gibi) dünyada en mükemmel iç dimayi (sosyal) nizamı daim etmiştir.

İslâmiyet, insana zararlı olan alkollü içkileri, kumarı ve uyuşturucu maddeleri haram etmiştir. Dünyadaki en büyük kötülükler, bu üç beladan meydana gelmektedir. İslam dini insanları çalışmaya, faydalı şeyler öğrenmeye önce kendi aklı ve gayreti ile iş görmeye başladıktan sonra Allahuteala’dan yardım istemeye davet eder.

Sonuç olarak teselli arayan bir zavallı ancak Kur’an-ı Kerim’de bulur. Bir Kur’an-ı Kerim’de muhtaçları teselli eder. Onları ferahlatan, ne yapmaları gerektiğini öğreten birçok güzel nasihatler var. Kur’an-ı Kerim hayat nizamıdır.