Kabızlık pelvik taban kaslarının fonksiyonunu bozan, önemsenmesi ve çözülmesi gereken bir problemdir. Kabızlık deyip geçmemek gerekir!

Peki kabızlık nedir, sadece kişinin birkaç gün tuvalete çıkamaması mıdır?

Hayır…

Kişi her gün tuvalete çıksa bile kabızlık sorunu olabilir. Dışkılama sırasında fazla gayret göstererek ıkınma, dışkının sert veya keçi pisliği şeklinde olması, bağırsağı tam boşaltamama hissi, el yardımıyla dışkılama yapma, laksatif kullanımı olmaksızın dışkılama yapamama gibi kriterler ve bu yakınmaların kişide ne kadar zamandır görüldüğü kabızlık için önemli detaylardır.

Kabızlık neden oluyor?  En önemli etken düzenli bağırsak alışkanlığının olmaması.

Günlük yaşamın koşuşturmacasında kişi tuvalet ihtiyacını erteleyebiliyor ve zamanla yanlış alışkanlıklar, yanlış beslenme derken sıkıntılar baş gösteriyor. Sürekli erteleme yapan kişinin bağırsak hacminde genişleme ve artık uyarılması gereken noktada uyarı oluşmaması durumu görülüyor.

Bağırsak o duruma adapte oluyor. Ve boşaltamama durumunda bağırsağın giderek büyümesiyle mesane problemleri de görülmeye başlıyor.

Bağırsağın mesane duvarına bası yapıp onu uyarmasıyla kişide sürekli idrara çıkma isteği uyanıp aşırı aktif mesane dediğimiz durum gözlenebiliyor.

Yani bağırsağı mesaneden ve oradaki diğer yapılardan ayrı düşünemeyiz. Birisindeki sıkıntı diğerini de etkiliyor.

Çocuklarda da kabızlığın en büyük nedeni ertelemedir. Çocuk defekasyon sırasında acı hissetmişse sonrakinde yapmak istemeyip tutmaya çalışıyor ve içerde kalan dışkı büyüyor, sertleşiyor ve yaparken bu sefer daha çok acı hissediyor.

Müdahale edilmediği sürece bu döngü devam ediyor. Bu nedenle çocukların tuvalet takibi ebeveynler tarafından iyi yapılmalıdır.

Yine çocuklarda gece yatağı ıslatma, idrar ve dışkı kaçırma, sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları görülüyorsa kabızlık mutlaka sorgulanmalı ve tedavisi yapılmalıdır.  

Sağlıklı bir bağırsak için, lif ve sıvı alımına dikkat edilmeli, dışkılama doğru pozisyonda ve pelvik taban kaslarını doğru kullanarak gerçekleştirilmelidir. Ayrıca kişinin günlük düzenli olarak dışkılama alışkanlığını edinmesi ve düzenli olarak egzersiz yapıyor olması da bağırsak sağlığı için oldukça önemlidir.

Ve son olarak eklemek istiyorum ki; kabızlık şikayetiniz varsa pelvik taban fizyoterapistlerinden destek alabileceğinizi unutmayın.

Sağlıkla kalın…