Yarıyıl tatili geldi çattı. Çocuklar tatil için heyecanlı ama anne babalar karne notlarının peşinde! Veliler arasında adeta bir yarışa dönüşen karne notları bakalım cuma günü nasıl gelecek?

Yarıyıl tatilinde; çocuklarımızın takdir ve teşekkürleriyle, emeklerinin karşılığını almanın mutluluğunu yaşayacaklar. Diğer taraftan ise zayıfı olan öğrencilerimiz de eziklik ve burukluk içerisinde olacaklar. Bu yüzdendir ki ailelere büyük sorumluluklar düşmektedir. Anne babalar duygusal tepkilerden uzak durmalıdır.

Karne notları düşük geldiyse bunun sebebi sorgulanmalı ve çözümleri konusunda değerlendirmeler yapılmalıdır. Çocuğun notlarının kötü gelmesinin kaynağına inilebilirse çözüm de kolayca ortaya çıkacaktır. Sorunu çocuk özelinde düşünmek ve anlamlandırmak gerekmektedir. Derslere yeteri kadar çalışmama, çalışma ortamının kötülüğü, okulun yetersizliği veya çocuğun odaklanma sorunları gibi sebeplere dikkat edilmelidir. Bazen yapılması gerekenler sadece çocukla sınırlı değildir.

Okulda veya öğretmende bir sorun varsa, ailenin uygun bir şekilde devreye girmesi ve sorunu çözmesi gerekmektedir. Bazı çocuklar öğrenme sorunları, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, duygusal ve davranışsal sorunlar yüzünden başarısız olabilir. Bu sorunların erken tespiti, akademik başarı üzerine olumlu etkiler yapmaktadır. Özellikle küçük çocuklarda, işitme ve görme ile ilgili bir sorun olmadığından emin olmak da çok önemlidir.

Karne notları yüksek geldiyse, kesinlikle abartısız bir şekilde karşılanmalıdır. Karnesi çok iyi diye onu hediyelere boğmak ve tebrik yağmuruna tutmak doğru değildir. Karne zamanlarında en sık yapılan yanlışların başında, çocuğun okul başarısını arkadaşları veya kardeşleri ile kıyaslamak gelmektedir. Bu durum çocuğu ileri götürmez, aksine onun hevesini azaltacaktır. Bu nedenle anne babanın söyleyeceği her söz çocuğu yüreklendirmeli ve ikinci dönem çocukta, derslerini düzeltme isteği uyandıracak şekilde olmalıdır.

Yarıyıl tatilinde ağır olmayan, eğlenceli ve çocukların sosyal yönlerini kuvvetlendirecek ödevler verilebilir. Çocuğun dinlenmesini, eğlenceli zaman geçirmesini, kitap okumasını ve ödevlerini bitirmesini sağlamak gerekmektedir. Ancak çocukların tatilde olduğu unutulmadan, çocukların ödevlerle yorulup derslerden bıkacağı tarzda bir ödevlendirme yapılmamalıdır.

Tatilde çocukların aileleri ile kaliteli vakit geçirebileceği, sevdikleri ve okul zamanı yapamadıkları şeyleri yapabilecekleri sosyal ortamlar ayarlanmalıdır. Arkadaşlarıyla ve sevdikleriyle zaman geçirmek çocuklara çok iyi gelecektir. Ayrıca sinemaya tiyatroya gitmek, kitap okumak ve gezmek de tüm aileyi mutlu edip, yaşam enerjisi vereceği unutulmamalıdır. Adı üstünde tatil, tatil gibi yaşanmalıdır.

Aile bireyleri bu on beş günlük süre içerisinde, ortama kendilerini de koyarak çocukların dolu, dolu hem dinlenerek hem eğlenerek tatillerini yapmalarını sağlamalıdır. Öğrencilerin tatil boyunca dinlenmiş, eğlenmiş olarak okullarına mutlu bir şekilde dönmeleri, ikinci dönemin başarısını arttıracağı aşikardır.

Karnelerdeki notlar değil, geleceğimiz olan çocuklarımızın kişisel gelişimleri önemlidir.