TRABRİKAB tarafından şehrimizde Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi kurulmak isteniyor.

Bilindiği üzere bu tesis Araklı’nın Taşönü Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi’ne ait alanda yapılmak isteniyor. Bölgenin yarı heyelanlı olduğu iddia ediliyor. Katı atık bertaraf tesisinin aynı zamanda turizm merkezi Turup mevki ile Santa harabelerine yakınlığından dolayı hem Araklı hem de Arsin halkı bu tesisi istemediklerini yetkililere defalarca ilettiler.

Kurumları dilekçe yağmuruna tuttular, yeri geldi protesto ile tesise karşı çıktılar.

Bunları defalarca dile getirdik.

En son Araklı’daki protestonun ardından derin bir sessizlik oluştu.

Artık şehrimiz için bir imtihan haline gelen, insanların korkulu rüyası olan katı atık tesisinin akıbetini öğrenmek için bazı yetkililerimiz ile görüştüm.

Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi, işin uzmanları tarafından detaylı bir şekilde masaya yatırıldı. Yani meslek odaları, üniversitedeki konunun uzmanı akademisyenler, katı atık tesisini çevreye zarar verip vermediğini, uygun alanların hangisi olacağı noktasında detaylı bir toplantı gerçekleştirmişler.

Yetkilimiz toplantının tamamen bilim çerçevesi içerisinde objektif olarak yapıldığını söyledi.

Ayrıca katı atık tesisi için uygun alanların da tespit edildiği söyleniyor. Birkaç alternatif alan belirlenmiş.

Bu alanlar üzerinde gerekli çalışmalar yapılıyormuş.

Çalışmalar, rapor halinde hazırlanarak önümüzdeki günlerde İl Koordinasyon Kurulu tarafından kamuoyunu duyurulacak.

Doğal olarak hem Araklılılar hem de Arsinliler şunu soruyorlardır; Katı atık tesisi ‘Taşönü’ne kurulacak mı kurulmayacak mı?’

Bu tesisin Taşönü’ne kurulması için uygun olup olmadığını ancak rapor açıklandıktan sonra öğrenebiliriz. Yetkilimiz bu konuda ‘Ser verip sır vermedi.’

Biz de açıkçası bu raporu merakla bekliyoruz.

Ancak şu kesin ki bilimsel olarak tesisin Taşönü’ne kurulmasında bir sakınca gözükmese dahi yaşam alanlarını etkileyeceği için hem Araklılar hem de Arsinliler o tesisin oraya kurulmaması için kararlılıklarını sürdürdüklerini defalarca dile getiriyorlar.

Bilimsel veriler doğrultusunda hazırlanan bu rapora TRABRİKAB yetkilileri uyar veya uymaz bunu bekleyip göreceğiz.

Dileğimiz o ki şehrimizin menfaatleri doğrultusunda katı atık tesisi için en hayırlı karar alınır.

Bu karar doğrultusunda da hem insanların yaşam alanları hem de turizm alanlarının olumsuz yönde etkilenmemesi adına adımlar atılır.

Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi insanların yaşam alanlarına uzak bir yerde kurulur.

Şunu da eklemek isterim, insanlara umut vermek istemem ancak biz edindiğimiz bilgileri kamuoyuna doğru bir şekilde aktarmak zorundayız.

Yine önemli bir makamda bulunan bir başka yetkilimiz ile çöp tesisini konuştuk. İsminin kullanılmaması şartıyla bu konu hakkında küçük de olsa bilgiler verdi.

Ben de bu yetkilimizin aldığı duyumları sizinle paylaşıyorum.

Yetkilimizin aldığı duyum şu yöndeki çöp tesisinin Araklı Taşönü Mahallesi’ne kurulmayacağı yönünde.

Eğer bu duyum hakikaten doğru ise TRABRİKAB yetkilileri alkışlanacak bir kararın da altına imza atmış olurlar. Sebeplerini defalarca anlattık. Bekleyip göreceğiz.