RÖPORTAJ: MERYEM AKGÜN - Tonya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Trabzon'un Tonya ilçesinin 5 mahallesi ve 17 köyünün ortak olduğu 2760 üyeli bir kooperatif. İlçede potansiyel oluşturan süt ham maddesini değerlendirmek için 1969 yılında kurulan Kooperatif, ISO 9001 -2008 ve ISO 22000 kalite belgeli, tereyağ, kaşar peyniri, beyaz peynir light beyaz peynir, lor peyniri, yoğurt ve ayran üretimi yapmaktadır. Tonya Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tonya, 48 yılda gelinen noktanın merdivenaltı üreticiler nedeniyle tehlike arz ettiğini ifade etti.

PİYASADAKİ TEREYAĞLARIN YÜZDE 80’İ SAHTE
Kemal Tonya, sektöre ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunarak, “Yetkili kişiler görevini yapmıyor. Piyasada yasal olmayan, etiketsiz ürünlerin üzerine kimse gitmiyor. Yasa olarak etiketsiz ürün satışı yasak. Ayrıca süt ve süt ürünlerinin 4 derecenin üstünde sıcaklıkta dolap olmadan satışı yasak. Bugün piyasada tereyağı olarak geçen yağların yüzde 95’i katkılıdır. Yüzde 80’ide tereyağı değildir. Daha fazla para kazanmanın yolu bu çünkü” dedi.

TEREYAĞINDA BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ ALDIK
Başkan Tonya, “Biz ne kadar mücadele veriyorsak o kadar çok bizimle uğraşıyorlar. Hedef haline geliyoruz. Geçtiğimiz günlerde ‘Tonya Tereyağı Birincilik Ödülü’ aldık. Ülke genelinde birinci seçileceğimizi beklemiyorduk. Fakat törenden son dakika haberimiz olduğu için biz katılamadık. Bu işte müthiş bir rant dönüyor. Ankara’da ‘Trabzon Günlerine’ gittik. Oradaki gerçek olmayan tereyağlarının satıldığını ve vatandaşın da bunları satın aldığını gözlemledik” diye konuştu.

SAHTE TEREYAĞININ MERKEZİ TRABZON
Tonya, “Günde bin 300 kişinin kapısından süt topluyoruz. Ortaklarımızdan alıyoruz. Günde 20 ton süt çıkıyor ama Trabzon’dan günde Türkiye’ye 50 ton tereyağı gidiyor. Üzülerek söylüyorum, sahte tereyağı üretiminin merkezi Trabzon. Devletin almış olduğu kararlar uygulansa bir boşluk olmaz. Uygulayıcılarda sorun var. Şuan Türkiye’nin en kaliteli tereyağı bizde, ödülü kenara koyun. Adımızı kullanıp sahte ürün üreten bile oldu” ifadelerine yer verdi.

KALİTEMİZİ BOZMADAN YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ
Gıda terörüne dikkat çeken Tonya, “Bugün etiketsiz ürün satan her yere ceza yazılması gerekiyor ama her yer de bu yerler satışa devam ediyor. Hele Rize tarafı Trabzon’un 10 katı bu durumdan beter. 1 kilo kaşar 11 kilo sütten çıkıyor. Bunu dünya kanıtlamış. Biz etiketiyle, yasal olarak, içeriğini belirterek ürün satışı yapıyoruz. Tonya Süt’ün kalitesini bozmadan yolumuza devam ediyoruz. Tereyağı yiyeceksen normal yağ ile arasında fiyat farkı tabi ki olacak. Gelinen noktada gıda terörü var” söyledi.

35’E YAKIN MERDİVENALTI YER VAR
Trabzon’da 30-35’e yakın merdiven altı yere dikkat çeken Tonya, son olarak şunları ifade etti: “Süt almayan hiçbir yere üretim ve satış yaptırmayacaksın. Denetleyeceksin. Hiç süt fabrikasında süt olmadığı görülmüş mü? Trabzon’da üretim yapan 3-4 firma süt alıyoruz. Önceden süt almak için rekabet vardı ama şimdi sadece biz ve birkaç firma süt alıyor. Vatandaş etiketsiz ürün almamalı ve maliyeti düşünüp ekonomik hareket etmeye çalışmamalı.”