Metre karesine en çok sanatçı düşen şehir olarak yıllardır övünüp duruyoruz.

 Eski Trabzon’u anlatıp yıkılan opera binasından başlayıp kültür ve yaşamının çok üst noktada olduğunu anlatıp dururuz .

Bir kısmımız da ‘Fatihin fethettiği, Yavuz Sultan Selim’in valilik yaptığı, Kanuni’nin doğduğu şehir’ diyerek sloganlar atar Antik kültürünü konuşuruz.

İmparatorluklara başkent olmuş, İpek Yolu’nun geçtiği, Venedik ve Cenevizlilerin ticaretinin merkezi, bir çok gezginin ve düşünürün hakkında önemli veriler yazdığı bir şehir olarak gördük Trabzon’u.

 Son yüzyılda da Trabzonspor üreterek spor kültüründe iyi kötü oluşturduk . Denizi ve yaylası ile kültürel ve antik eserleriyle bulunmaz bir cennet olan Trabzon şimdi ne halde

                                                                      ***

… Ben şehrimle ilgili yaptığım son çalışma olan “Yüreğumun orta yeri Trabzon“ adlı üç aşamada oluşan (Fotoğraf sergileri, fotokitap, sinema filmi) üzerinden Trabzon’da kültür ve sanatı yazacaktım, lakin bu aşamada böyle bir yazı yazmamın hiçbir manası ve okunurluğu olmayacaktı.

Şükürler olsun ki şehrimizdeki ve dışarıdaki  Trabzon sevdalıları her şeyden anlıyor ve her şeyi biliyorlar!

 Biz daha kendi içimizde barışı sağlayamadık. Siyasetçisinden  gazetecisine, iş adamından sanatçısına, Trabzon derneklerinden, Trabzonspor derneklerine kadar hem sömürüyoruz hem savaşıyoruz, bir garip Trabzon ne yapsın?

Hepsini karşına almış, içinde kalmış son kırıntılarla ölmeyi  bekliyor !

Şehrin bütün dinamiklerini ortadan kaldırdık. Herkes bu aziz şehre özlemini ve sevgisini dillendirip ticaret gözüyle bakarak sömürdü .

Mirasını hızla tükettiğimiz bu şehre hiçbir geri ödeme yapamadık ve hala daha adından yararlanıyoruz.

 Yine Trabzon etkinlikleri yapacaklar, kuymağımızı bütün dünya değil yine Trabzonlular yiyecek, Trabzonlu iş adamları ve bürokratları kendi ego ve kazanımları için sözde sanat etkinlikleri yapacaklar

Kazandıkları ve savaştıkları Trabzon sayesinde bir yerlere gelecekler.

                                                                            ***

Dünyaca ünlü  gezginlerin ziyaret ettiği.  Ksenophan’dan Evliya Çelebi’ye, Fallmerayer’den ,Frunze’ ye kadar yüzlerce seyyahın ziyaret edip düşüncelerini tarihe birer belge olarak aktardıkları bir şehirdi Trabzon.

 Cumhuriyetin ilanından sonra Mustafa Kemal Atatürk ün “Halkı zeki, üretken, girişimci ve çalışkan” olarak belirttiği Trabzonlu’ya bakış acısı bu iken, biz şimdi neredeyiz, ne haldeyiz?

Bu şehirde doğan burada yaşayan ve gerçekten bir şeyleri bu şehir için yapan üreten ve sunan bu şehrin azizleri bizler yine inatla direneceğiz,  biz bu şehirle savaşmayacağız.

 Yemeyeceğiz, yedirmeyeceğiz ve hep üreteceğiz…

 Not: Geçen hafta Zorlu Otel’de ilk gösterimini yapmış olduğum fotoğraf sergime yapmış oldukları duyarlı katkılarından dolayı desteğini hiç bir zaman benden esirgemeyen sevgili Özgür Özbak ve Zorlu Grand Otel Müdürü Ali Şahin Bey’e sonsuz teşekkürler ederim…