Şimdi nereden çıktı köle ve efendi işi?

Bu iki kavram ortaya yeni çıkmadı. İlk insanların toplu yaşamaya zamanlardan günümüze dek, köle ve efendilik var. Bizler, gerek ekonomik gereksinmelerle gerek düşünsel olarak farkında olmadan köle durumunda kalabiliyoruz. Yani bu olguyu yaratmak yine bizlerin elinde olduğunu bilmeye bile gerek duymuyoruz.

Bakın, hep birlikte bir örnekleme yapalım.

Bizler yaşamda kalabilmek için ekonomik şartlarımızı değerlendirirken, evimize bir maddi girişin olması gerekir. Çalışmak için iş bulamıyoruz. Ekonomik sıkıntılar kişileri yaşamda zor duruma düşürüyor. Bir fabrikatöre gidip onlardan iş almaya çalışıyoruz.

Efendim, sizden nafakamı çıkaracak iş istiyorum.

Fabrikatör, ne iş yaparsın?

Ne olursa..

Göbeği dışarı çıkan fötrlü patron, kişinin acil ihtiyacı olduğunu düşünerek kişinin istemini fırsat bilerek bizleri hiç ilgisi olmayan alanlarda çalıştırmak istemektedir. Bizler olayın yanlışlığına vakıf olsak bile, ihtiyacımızın gereği çalışarak köle durumuna düşmekteyiz. Bu yanlış davranış şekli sosyal hayatta da mevcut var.

İnsanlar aralarındaki iletişimlerini daha sağlıklı kurabilmeleri için tüzel kişilik kazanmak istemektedirler. Amaç, acıları paylaşmak, güzel günlerde beraber olabilmek ve ekonomik çıkarlarını koruyabilmek için bir dayanışma içine girerler. Bunları yaparken yasalardaki haklarını kullanırlar. Ama olmaz.

Neden?

Birileri toplum adına birilerinden icazet alarak heyetler oluşturacaklar, bu heyetler birileri karşısında rukiye gidecek. Şimdi gel de çık işin içinden. Efendi kim köle kim? Bunları yaratan hep bizleriz. Peki, ne yapmalıyız? Bir kere kendimizi toplum yapısında nerede görüyoruz? Toplumda sosyal adalet hâkim mi? Bunu söylemek ve kabul görmesi çok zor. Toplumda saygınlığımızı sağlayabilmemiz için, bize düşen görevler yanında yöneticilerimize de büyük görevler düşüyor.

Bizleri yönetenler, halkın yaşamını kolaylaştırmak için hukuk ve sosyal adalet kuralları içinde işsizliğe çözüm bulma zorundadırlar. Şayet bu yapılamıyorsa bizler, köle-efendi anlayışından kurtulmamız çok zor gibi.